Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vrhovni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu šestorici pakračkih branitelja osuđenima na 46 i pol godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima potkraj 1991. u pakračkom kraju u Ribnjacima pokraj Marina Sela, a slučaj je vraćen na ponovno suđenje.


Na nepravomoćnu presudu Županijskog suda u Požegi iz ožujka prošle godine žalili su se branitelji optuženih, a Vrhovni sud je prvostupanjsku presudu ukinuo zbog bitnih povreda postupka tijekom četveromjesečnog suđenja. Neslužbeno se doznaje da je presuda ukinuta jer požeški sud nije obrazložio svoju odluku kojom je odbio zahtjev branitelja da se iz spisa kao nevaljani izdvoje iskazi koje su prikupili haaški istražitelji.

Vezani članci Sredstvo Roundup koje može izazvati rak (Foto: AFP) Zbog sredstva za uništenje korova dobio rak - ali i 80 milijuna dolara odštete od Monsanta Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) Vrhovni sud presudio da odluka banaka o promjenjivim kamatnim stopama na švicarski franak - nije zakonita!

Prvooptuženi Damir Kufner (43) je na prvom suđenju osuđen na četiri i pol godine zatvora, drugooptuženi Davor Šimić (44) na godinu dana, Pavao Vancaš (63) na tri, Tomica Poleto (42) na 16, Željko Tutić (42) na 12 i Antun Ivezić (38) na 10 godina zatvora. Šestorica bivših pripadnika voda vojne policije optužena su da su iz sela Kipa i Klise u studenom i prosincu 1991. u obrani širega pakračkog područja od napada paravojnih srpskih postrojba i JNA odvodili civile u improvizirani zatvor radi ispitivanja gdje su fizički i psihički zlostavljani.

Od 24 srpska civila zatočena u ribarskoj kolibi pokraj Marina Sela šest je preživjelo mučenje, a 18 je ubijeno. Kufner i Šimić osuđeni su po zapovjednoj odgovornosti, jer su, po ocjeni požeškog suda, kao zapovjednici morali znati za zločine. (Hina)