Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugrozio zdravlje stanovnika

Ukinut pritvor vlasniku osječke tvrtke u kojoj je gorjela plastika: Branit će se sa slobode

Zvonko Bede
Zvonko Bede Foto: Vlado Kos/Cropix
Vlasniku tvrtke Drava International Zvonku Bedi ukinut je istražni zatvor.

Sudac istrage osječkog Županijskog suda ukinuo je istražni zatvor vlasniku tvrtke Drava International Zvonko Bedeu i još dvojici okrivljenika, koje se tereti za više kaznenih djela u vezi s prošlogodišnjim požarom plastike u toj tvrtki, doznaje se u petak na sudu.

Sudac istrage donio je rješenje kojim je trojici okrivljenika ukinuo istražni zatvor, u kojem su od 19. siječnja, te odredio da ih se odmah pustiti na slobodu, izvijestili su sa suda.

Pročitajte i ovo Ilustracija logično? Znate li da je na nekim mjestima u SAD-u zabranjeno parkirati unatrag? Razlozi su zanimljivi

Bedeov odvjetnik Mate Matić kazao je Hini da je sud jučer ukinuo pritvor po osnovi utjecaja na svjedoka, ali i zadržao njegovog branjenika u pritvoru zbog mogućnosti ponavljanja djela. Dodao je da je obrana potom predložila ukidanje i te pritvorske osnove, jer je Bede već podnio ostavku na mjesto direktora tvrtke, što je dostavljeno osječkom Trgovačkom sudu.

Smatra kako su tek sada prihvaćeni svi argumenti koje je obrana iznijela već prvog dana na istražnom ročištu te da nije bilo razloga da se netko 14 dana nalazi u pritvoru.

Vlasnik tvrtke Zvonko Bede te 47-godišnji i 46-godišnji okrivljenik uhićeni su 17. siječnja te su osumnjičeni za teško kazneno djelo protiv okoliša, ugrožavanje okoliša postrojenjem te dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nisu zadovoljni prijedlogom Vlade Sindikati najavili prosvjed na Markovu trgu: "Prekršena su sva obećanja i rokovi"

Tužiteljstvo sumnja se da su 71-godišnji Bede, tvrtka Drava International koja obavlja djelatnost gospodarenja otpadom i 47-godišnjak iz Osijeka nezakonito skupljali, odlagali, uvozili i prevozili otpad.

Opasnost za kakvoću zraka

Tereti ih se da su s otpadom gospodarili na način koji može trajnije ili u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla i zdravlje ljudi, pri čemu se promjene prouzročene onečišćenjem ne mogu dulje vrijeme otkloniti, a nastala je i velika nesreća u vidu požara otpadne plastike.

Tužiteljstvo tereti Bedea, 46-godšnjeg osumnjičenika i samu tvrtku, da nisu postavili propisane naprave za zaštitu od požara, nisu ih održavali u ispravnom stanju niti su ih pokrenuli kod izbijanja požara, čime su doveli u opasnost život i tijelo ljudi i imovinu većeg opsega.

Pročitajte i ovo Naplatne kućice Zagreb - Lučko Slovačko-češki investitori Stiže novi način naplate cestarine: Kućice odlaze u povijest, objavljeni detalji

Sumnja se da su Bede, tvrtka "Drava International" i 47-godišnji osumnjičenik počinili kazneno djelo ugrožavanje okoliša postrojenjem. Tereti ih se da su, svjesno pristajući na moguće posljedice, upravljali postrojenjima u kojima se koriste opasne tvari ili odvijaju opasni postupci, bez ikakvih normativnih podloga, a koje izvan postrojenja mogu trajnije i u znatnoj mjeri ugroziti kakvoću zraka, tla, vode te ljudski život i zdravlje.

Požar uskladištene plastike na otvorenom prostoru u tvrtki Drava International u osječkom prigradskom naselju Brijest, buknuo je 4. listopada poslije ponoći. U gašenju je sudjelovao veliki broj profesionalnih i dobrovoljnih vatrogasaca, a požar je ugašen 13. listopada prošle godine. Tijekom intervencije tri vatrogasca su ozlijeđena, od kojih jedan teže.

Zbog sumnje u kazneno djela protiv opće sigurnosti u vezi s izbijanjem požara plastike u tvrtki Drava International tadašnji osječko-baranjski župan Ivan Anušić podnio je kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba tvrtke i nepoznatih počinitelja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene