Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izmjene zakona

'Ukidanje besplatnog prijevoza nužno je za oporavak države'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor jutros je zasjedanje počeo raspravom o izmjenama Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru, kojima bi se zastupnicima ukinulo pravo na besplatan prijevoz u javnom prometu.

Svi su saborski klubovi poduprli prijedlog izmjena Zakona o pravima i dužnostima zastupnika, no oporba je pozvala Vladu da u saborsku proceduru uputi rebalans državnog proračuna jer mjere gospodarskog oporavka, smatraju, nisu ostvarile dovoljne uštede u državnom proračunu. Saborski zastupnici su do sada uz predočenje zastupničke iskaznice imali pravo na besplatan prijevoz u željezničkom, cestovnom, riječnom, pomorskom i zračnom prometu, te javnom gradskom prometu u svim pravcima na području Hrvatske i za neograničen broj putovanja.

Pročitajte i ovo Dobra vijest za umirovljenike - 1 Dobra vijest Umirovljenici će moći besplatno do liječnika, na izlet i predstavu: Vlada plaća vlak Slika nije dostupna 'Sve kaj sam imal sam rekel' Bandić: Ne odustajem od cijena vrtića ni pod cijenu izbora!

Vlada je Saboru predložila se po hitnom postupku ukine pravo zastupnika na besplatan prijevoz u javnom prometu, dok bi pravo na naknadu putnih troškova mogli ostvarivati samo za obavljanje zastupničkih poslova.

Državni tajnik u Ministarstvu uprave Pavao Matičić uvodno je kazao da uređivanje prava zastupnika na način koji će pridonijeti smanjenju rashoda u državnom proračunu vlada smatra nužnim za proces realizacije Programa gospodarskog oporavka. Oporba drži da predložene izmjene neće ostvariti znatnije uštede u državnom proračunu jer, kako je rekao SDP-ov Slavko Linić, najveći dio saborskih zastupnika nije koristio beneficiju besplatnog javnog prijevoza koja se ukida. 'Procjenjujemo da je svrha ovih izmjena samo poruka vlade i premijerke da se pokušava štedjeti, a evidentno je da s ovakvim uštedama bitnih promjena neće biti i da se na rashodovnoj strani ništa bitno neće riješiti', kazao je Linić i pozvao vladu da u Saboru uputi rebalans državnog proračuna.

'Štedimo tisuće, a cure milijarde'

Objašnjava kako je unatoč mjerama Vlade evidentan značajan pad prihoda u proračunu i kazao da se takvo stanje mora raspraviti u Saboru. 'Štedimo tisuće, a cure milijarde', kazao je i ustvrdio kako je izlaz u povećanju gospodarskih aktivnosti. 'Jedini izlaz je ukupno povećanje gospodarskih aktivnosti, a ove su mjere čisti populizam i bacanje prašine u oči', ocijenio je. Dodaje kako, ako treba štedjeti, onda se svakako treba krenuti od zastupnika, ali, kao i SDP, naglašava da je nužno napraviti analizu i vidjeti kolike su stvarne uštede predloženih izmjena. SDSS-ov Mile Horvat smatra kako se ovim ukidanjem saborskih beneficija, kao ni prijašnjima, nije išlo u 'središte stvari'.

>> Vlada ukida besplatni javni prijevoz zastupnicima

'Jesu li ukidanje kava i parkirnih karata rješavanje in medias res ili se tu šalje poruka javnosti da postoji još uvijek kategorija privilegiranih kojima te privilegije treba ukinuti', kazao je. HDZ-ov zastupnik Emil Tomljanović naglasio je kako će se predloženim izmjenama smanjiti rashodi u proračunu i time ostvariti Program gospodarskog opravka. Potrebno je smanjiti troškove na svim razinama i to je nužnost i svi prijedlozi u tom smjeru su dobrodošli, bez obzira na njihov visinu, istaknuo je Tomljanović te podupro sve aktivnosti vlade u procesu provedbe programa gospodarskog oporavka.

Zakonske se izmjene usklađuju i sa Zakonom o smanjenju mirovina ostvarenih po posebnim propisima i mirovinskom osiguranju, kojim su zastupničke mirovine smanjenje za 10 posto. (HIna)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene