Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukida se i spomenička renta

Vlada ukida besplatni javni prijevoz zastupnicima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je odlučila smanjiti spomeničku rentu i ukinuti besplatni prijevoz za saborske zastupnike.

Hrvatska Vlada predložila je danas zakonske izmjene koje bi se obveze poduzetnika za spomeničku rentu smanjile za oko 50 posto te najavila da će se od 1. srpnja ove godine plavi dizel poljoprivrednicima i ribarima prodavati isključivo uz predočenje kartice. Vlada je Saboru uputila prijedlog izmjena Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara kojima bi se izdvajanja za spomeničku rentu, pa time i prihodi proračuna smanjili za oko 50 posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Konstituiranje Sabora - 1 utrka s vremenom Ovo su rokovi za sastavljanje saborske većine: Što ako ne uspije izglasavanje predsjednika Sabora?

Procjenjuje se da bi to bilo smanjenje za oko 120 milijuna kuna, kazao je ministar kulture Božo Biškupić. Izmjenama se tako predlaže smanjenje visine spomeničke rente na jednu do sedam kuna po četvornom metru korisne površine (sada 3 do 10 kuna). Također se omogućuje da obveznici spomeničke rente plaćaju tu rentu samo po jednoj osnovi, a ukida se i plaćanje spomeničke rente po osnovi uporabe i promidžbe kulturnih dobara. Premijerka Jadranka Kosor najavila je da će Vlada nastaviti smanjenje neporeznih davanja i na sljedećoj sjednici bi trebale biti odluke o smanjenju davanja za šume, vode, turističke zajednice.

Vlada je s današnje sjednice najavila i da od 1. srpnja ove godine počinje funkcionirati sustav prodaje plavog dizela poljoprivrednicima i ribarima putem posebnih kartica. Poslove programske podrške sustavu nadzora potrošnje plinskog ulja, odnosno plavog dizela za namjene u poljoprivredi, ribolovu i akvakulturi Vlada je svojom odlukom povjerila Financijskoj agenciji (FINA), a suglasila se i da se radi podmirenja troškova uspostave tog sustava u državnim proračunima od 2011. do 2013 osigura ukupno 23,8 milijuna kuna. Prema odlukama Vlade, FINA treba uspostaviti i centralnu bazu podataka s evidencijama za kartično poslovanje koje će u sebi sadržavati podatke o korisnicima i njihovim karticama.

Uspostavom tog sustava, ističe premijerka Kosor, želi se uvesti reda u potrošnju plavog dizela kako bi koristili oni kojima treba, poljoprivrednici i ribari. Javna je tajna da mnogi to na različite načine zlupotrebljavaju, kazala je Kosor ističući kako su predložena rješenja vezana i za borbu protiv korupcije. Potpredsjednik Vlade i ministar financija Ivan Šuker naglašava kako će se od 1. srpnja plavi dizel moći kupovati isključivo uz predočenje kartice na kojoj će se vidjeti tko ima pravo i na koje količine. Do sada se to nije vidjelo, rekao je Šuker, objašnjavajući da će prodavači plavog dizela na prodane količine obračunati i uplatiti trošarinu i na nju pripadajući PDV te temeljem toga moći zatražiti refundaciju od Ministarstva financija.

Tako ćemo i u proračunu vidjeti koliko to stvarno košta, kazao je. Vlada je u sklopu točaka o provedbi Programa gospodarskog oporavka Saboru uputila i prijedlog zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru kojima bi se zastupnicima ukinulo pravo na besplatan prijevoz u javnom prometu. Zaključkom je pak sva ministarstva obvezala da u roku 45 dana dodatno 'pročešljaju' sve što im je u nadležnosti kako bi se vidjelo treba li neke agencije, zavode i institute ukinuti, ili spojiti te kako bi se izbjeglo da se isti poslovi obavljaju i u njima i ministarstvima.

Vlada je uredbom regulirala raspisivanje i provedbu javnog natječaja i internog oglasa u državnoj službi kako bi se taj posao, kaže ministar uprave Davorin Mlakar, sa sadašnjih i šest mjeseci skratio na dva mjeseca. (T.Š./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene