Općina Čađavica, Čačinci i Crnac udružit će svoja tri vrtića u zajedničku javnu ustanovu, a time će rezati troškove jer će imati jednog ravanatelja, računovođu, logopeda i ostali stručni kadar.

Galerija


Djeca triju slavonskih općina više neće morati do svog vrtića putovati petnaestak kilometara, a roditelji će uštedjeti i više nego dvostruko. Umjesto petsto, roditelji će vrtić za jedno dijete plaćati 250 kuna, a drugo još jeftinije. Roditelji su zadovoljni jer ne moraju voziti djecu daleko, a ostatak novca koji će uštedjeti mogu trošiti na druge stvari.

Vezani članci Birokracija onemogućava obnovu Zagreba - 1 Devet mjeseci nakon potresa obnova u Zagrebu stoji: "Papirologija oko dimnjaka traje četiri mjeseca. Prvo trebamo napraviti plan kako će se sanirati, elaborati, pa Plinara…" Birokracija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ministar Kušćević najavio promjene u javnoj upravi: Poduzetnici pozdravaljaju novitete, ali od države traže više

Osim roditelja uštedjet će i općinski proračuni. „Računamo da je ekonomska cijena po djetetu dvije tisuce kuna, računamo i da ćemo s tim smanjiti troškove jer neće biti sto već 33 posto ako su tri općine“, objašnjava načelnik Čađavca Mirko Rončević.

Sve to jer će služba triju vrtića iz tri općine biti jedinstvena i prva takva u Hrvatskoj. Rončević tvrdi kako neće biti tri ravnateljice, vec jedna, a isto je i s računovodstvom. S obzirom na nedostatak logopeda trebat će im dva manje, a imaju već obučenoga kandidata za poziciju. To pozdravlja i struka.

„Za djecu će značiti puno, u zadnje vrijeme djeca imaju puno problema s govorom tako da logoped u vrtiću znaci jako, jako puno“, govori stoga odgojiteljica Martina Radočaj.

A jako puno je i djece što nije baš uobičajeno u ruralnim sredinama. Obitelji iz grada vraćaju se seoskom životu čak i nakon godina života u Zagrebu. Kažu da su sretni, a kako i ne bi bili kad će vrtić na jesen ispuniti osmijesi 52 mališana u tri dobne skupine.

„Mislim da je ovo jedna od demografskih mjera koja za razvoj sela puno znači, konkretno u općini Crnac koja je isključivo poljoprivredni kraj, to znači mnogo za mlade poljoprivrednike koji su izrazili želju da bi ostali na selu“, zaključio je načelnik Crnca Mato Damjan.

Ugledaju li se i udruže i ostale općine u Hrvatskoj poput ovih, ruralne sredine mogle bi vratiti stari sjaj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr