Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tomislav Ivić za Dnevnik Nove TV

'Uhićenje Purde je izdvojen slučaj, ostali branitelji se ne moraju bojati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Tomislav Ivić u Dnevniku Nove TV govorio je o popisu branitelja koje traži Srbija.

Uhićenje Tomislava Purde, kao i ono prošlogodišnje Veljka Marića, je u uzročno-posljedičnoj vezi s objavom registra branitelja, rekao je ministar branitelja i međugeneracijske solidarnosti Tomislav Ivić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bivši ravnatelj policije kaže 'Službenici su mogli doći u iskušenje i presnimiti Registar' Slika nije dostupna Reakcija Ministarstva 'Nijedna zemlja nije objavila popis ratnih veterana'

Ivić smatra kako se uhićenje Tomislava Purde dogodila zbog objave registra te je rekao kako je ministarstvo kontaktiralo njegovu suprugu i ponudilo pomoć. Također, Ivić smatra da su spomenuta uhićenja izdvojeni slučajevi te da hrvatski branitelji nemaju razloga za paniku.

>> Ministar Ivić: 'Objava popisa se dogodila zbog objave registra branitelja'

Jeste li znali za ovakav popis, na njemu je primjerice i ime dr. Vesne Bosanac, što ste poduzeli oko svega toga?

Znali smo za popis koji je prošle godine na neki način postao dostupan jer je bila izmjena podataka između resornih ministarstava Hrvatske i Srbije i znali smo da je na popisu 40-ak građana Republike Hrvatske, odnosno hrvatskih branitelja.

Jeste li obavijestili te građane?

To nije posao Ministarstva branitelja da obaiještava građane, to je pitanje za Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo policije.

Što ste kao resorni ministar poduzeli oko pravnog razrješenja ove priče?

Još jučer, čim smo imali punu informaciju o uhićenju branitelja Tomislava Pudara, smo stupili u kontakt sa suprugom Purde i ponudili pomoć Ministarstva u okviru zakona. I premijerka Jadranka Kosor je istaknula da će i osobno stupiti u kontakt s Borisom Tadićem, a u međuvremenu je ostvaren kontakt između ministarstava.

Što poručujete ostalim hrvatskim braniteljima?

Ostalim braniteljima bih poručio da nema razloga za paniku i strah, riječ je, rekao bih, o jednom izdvojenom slučaju. Doduše, i prošle godine je bio slučaj uhićenja Veljka Marića, ta dva uhićenja možemo dovesti u uzročno-posljedičnu vezu s objavom registra.

To je jedan od ključnih argumenata zašto ne treba objaviti registar i staviti ga na pladanj stranim obavještajnim službama i da se kao posljedica objave može dogoditi ovo što se, nažalost, dogodilo gospodinu Purdi.

Interpolova tjeralica protiv Tihomira Purde postoji četvrtu godinu, ali njega, kako je rekao ministar Bošnjaković, nema na popisu onih 40, kako to komentirate? Zar Vi ne biste trebali znati za sve kaznene postupke koji se vode po pitanju ratnih zločina?

Činjenica je da je od 2007. godine do danas Purda prelazio nekoliko puta srpsku i bosanku granicu, kao što ju je Veljko Marić 10-ak puta prelazio. Činjenica je da su oni uhićeni nakon objave registra na internetskoj stranici.

U kakvoj su vezi objava registra branitelja i ovih događanja?

Ne mogu decidirano tvrditi da je uhićenje Tomislava Purde upravo to, ali je očigledno da postoji uzročno-posljedična veza između ta dva uhićenja i objave registra.

Tko diktira te uzročno posljedične veze?

Ne mogu reći sa sigurnošću tko, ali ako nekome date na uvid kompletanregistar branitelja s njegovim ratnim putem, operacijamau kojima je sudjelovao, na pladnju dajete mogućnost da se pokreću ovakvi i slučni postupci.

Predsjednik Josipović priopćenjem poručuje kako je razočaran što ovaj slučaj koristite za opravdavanje politike neobjave registra branitelja, čuli smo i dosta oštru izjavu njegova savjetnika za branitelje Predraga Matića, kako Vi odgovarate na to?

Predsjedniku Josipoviću su dostupni svi podaci, ukoliko ga interesira cjelokupan popis rado ćemo mu ga ustupiti i objasniti mu kako je nastao.

Što ćete učiniti za zaštitu interesa branitelja?

'Ministarstvo i Vlada su i do sada štitili interese branitelja i to ćemo i dalje činiti. Nema sumnje da će se sutra tijekom dana ovo pitanje nastojati što hitnije i uspješnije riješiti.

Zašto je na popisu i Vesna Bosanac?

Ne mogu objašnjavati tu vezu, mogu reći da je Vesna Bosanac bila ravnateljica bolnice i kao dobar dio liječnika ima status hrvatskog branitelja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene