Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije mu dovoljno 100 godina kazne'

Progon, ubojstva i mučenja tisuća civila Hrvati ne zaboravljaju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Goran Hadžić, nakon uhićenja Ratka Mladića, bio je posljednji haški bjegunac koji je stajao na putu Srbije prema Europskoj uniji.

'Goran Hadžić će također biti uhapšen čim bude dostupan istražnim organima. Kao što sam rekao da će biti uhapšen Ratko Mladić i to se dogodilo. Kao što sam rekao da će biti Radovan Karađić, i to se dogodilo. I bit će uhićeni svi organizatori velikog kriminala u Srbiji do kraja mandata ove vlade. I to vam obećajem', rekao je srbijanski predsjednik Boris Tadić 26.05.2011.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Suđenje Hadžiću Izaslanstvo Haaškog suda obilazi mjesta ratnog zločina u Hrvatskoj Slika nije dostupna Jedna od ključnih figura velikosrpske pobune u Hrvatskoj Počinje suđenje Goranu Hadžiću, optuženom za najteže ratne zločine u Vukovaru i okolici

Obećano je valjalo ispuniti. Za Tadića, nema dvojbe, Europa je ono što želi. 'Potpuno sam siguran da ćemo uhititi Hadžića u sljedećih nekoliko tjedana, mjeseci, u periodu pred nama. Kristalno je jasno da Srbija isupnjava uvjete', rekao je Tadić.

'Ne bih se bavio ovim poslom da ne vjerujem u pozitivan epilog , tako i sad mislim da ćemo Hadžića također, i to vrlo brzo uhititi i transferirati u Haag', rekao je Vladimir Vukčević, srbijanski tužitelj za ratne zločine 30.05.2011. godine.

Srbijanski razlozi isključivo su politički. Iako su godinama tvrdili da ne znaju gdje je Hadžić, iz Srbije su često dopirale glasine o njegovu boravku u Rusiji, ali i Crnoj Gori te Vojvodini. Hrvatska pak Hadžića u rukama pravde želi zbog zločina u Vukovaru.

Ubojstvo, progon i mučenje tisuća civila

'Hrvatska kao žrtva agresije svakakako očekuje i izručenje Gorana Hadžića', rekla je premijerka Kosor. I predsjednik Ivo Josipović imao je svoje mišljenje. 'Srbija zna da je i to jedan od uvjeta uvijek smo isticali da i on mora izaći pred lice pravde', rekao je.

Progon ubojstva zatvaranje i mučenja tisuća civila u istočnoj slavoniji, na Ovčari i u Lovasu ono je što Hadžiću Hrvati ne zaboravljaju. 'Njemu ne bi bilo ni 100 godina kazne dovoljno za sve ono što je učinio', tvrdi Manda Patko, supruga nestalog branitelja.

Od predsjednika mjesne zajednice do predsjednika samoproglašene Republike srpske krajine Hadžić je napredovao munjevitom brzinom. No pravda je za njegove žrtve bila spora. Da nije Srbijanske želje za članstvom u Europskoj uniji možda bi bila još i sporija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene