Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apel vozačima

Ugradnja autoplinskih sustava samo kod ovlaštenih servisera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Hrvatske udruge za ukapljeni naftni plin danas su apelirali na vozače koji planiraju ugraditi plinske sustave u svoja vozila da to učine kod ovlaštenog servisera za ugradnju autoplinskog sustava, zbog učestalih nezgoda prilikom nedovoljno stručne ugradnje autoplina u osobna i gospodarska vozila, često s uređajima sumnjivog podrijetla.

U priopćenju iz Udruge navode da je lani u Hrvatskoj ugrađeno gotovo 20.000 novih plinskih sustava, što je novi hrvatski rekord u autoplinu kao ekološki i ekonomski prihvatljivom alternativnom gorivu, ali i upozoravaju kako je istodobno, prema procjenama ovlaštenih distributera autoplinske opreme, autoplin na 'crno' ugrađen u više od 5.000 vozila.

Pročitajte i ovo Studenti voze tramvaje u Nuernbergu - 2 Problem u Njemačkoj Zbog manjka radne snage, traže studente da voze tramvaje: ''Moramo istražiti sve mogućnosti'' Ilustracija EU direktiva Stiže važna promjena za vozače: Mijenja se naplata prometnih kazni

Takvi automobili, zbog upitnih uređaja, opreme i stručnosti ugradnje predstavljaju ozbiljnu opasnost na hrvatskim cestama, poručuju iz Hrvatske udruge za ukapljeni naftni plin te savjetuju vozačima da prije nego što odluče ugraditi autoplinski sustav u vozilo obvezno provjere ima li serviser ovlaštenje za ugradnju autoplinskog sustava koje izdaje Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Udruga upućuje vozače da zatraže ponudu iz koje se mora vidjeti što se planira ugraditi u vozilo te da provjere vide li se na ugrađenoj opremi i nazivi proizvođača. Također, skreće pozornost vozačima da ni u kom slučaju ne kupuju rabljenu ili izrazito jeftinu plinsku opremu jer postoje brojna neugodna iskustva glede nemogućnosti ostvarivanja prava na reklamaciju, pravo na obeštećivanje potrošača ili pravo na zamjensko vozilo tijekom servisa koji traje dulje od zakonom propisanog roka.

U Hrvatskoj postoji široka mreža ovlaštenih servisa s proizvođačima koji posjeduju sve certifikate EU o kvaliteti i sigurnosti, navode iz Udruge te naglašavaju da je plinski sustav s oznakama EU siguran. Poručuju i da je na sastanku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva dogovoreno da se autoplinski spremnici od ožujka više neće naknadno testirati i ponovno certificirati budući da je prihvaćeno tvorničko jamstvo na 10 godina na autoplinske spremnike.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene