Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

S jadranske obale već tjednima stižu vijesti o odličnim turističkim ostvarenjima. Ulice i plaže su prepune gostiju, međutim ugostitelji ne skrivaju razočaranje. Zarada, kažu, nije u skladu s brojem turista.


Na ulicama je pravi ljetni košmar. Turista je u Zadru 10 posto više nego lani. No, u restoranima je sasvim drugačija slika.Gosti ili sami kuhaju ili jedu u kampovima, u restoranima nisu svaki dan. Pad prometa je očit.

Vezani članci Alan Medić - 4 Zadarski epidemiolog: "Svaki dan 15 do 20 ljudi završi u bolnici. A u ilegalnim objektima ih se skuplja i po 200, 300" Hrana na ljetovanju (Foto: thechive.com) - 6 Htjeli su samo pojesti nešto domaće na ljetovanju, a poslužene su im čudnovate kreacije

'Sigurno je da to na nas puno utječe, da je teško. Nakrcali smo se djelatnicima, radnom snagom, pogotovo onim sezonskim radnicima', tvrdi ugostitelj Stipe Knežević.

Osim zbog niže platežne moći turista, ugostitelji negoduju i zbog fast food objekata. Njih je na zadarskim ulicama više nego ikad.'Nije potrošnja, naprimjer ribe i neke skuplje hrane, nije na nivou prošle godine. Ipak smatram da smo tu dosta podbacili', zaključio je ugostitelj Božidar Vedrić.

Stižu i suprotne reakcije. 'Mislim da je to sramotno jer ako pođemo od restorana koji imaju najskuplju ponudu, nikad od njih ne čujemo da se oni žale na goste. Znači imaju posla, rade i to naplaćuju', rekao je direktor Turističke zajednice Zadar, Zvonko Šupe.

No, turisti su ovog ljeta, izgleda, odlučili štedjeti. Večere u elitnim restoranima malo tko si može priuštiti.