Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politički autsajderi koji "iskaču" diljem središnje Europe, propovijedajući populističke poruke i obećavajući smjenu političkog establishmenta, dobili su "vjetar u leđa" od izbora Donalda Trumpa za novog američkog predsjednika, piše ugledni New York Times.


New York Times je na popis "dvojnika" Donalda Trumpa iz središnje Europe stavio češkog ministra financija i poduzetnika Andreja Babiša, Borisa Kollara - slovačkog poduzetnika koji je prošle godine osnovao svoju stranku pod sloganom "Vjerujte mi, ja nisam političar", srpski tajkun Bogoljub Karić, Latvijac Aivars Lembergs, Poljak Zbigniew Stonoga i Ivan Pernar.

Vezani članci Ivana Trump - 2 Slavna bogatašica opet ljubi 23 godine mlađeg Talijana koji ju je gadno izvrijeđao nakon brzog kraha braka Donald Trump ilustracija (Foto: Ron Sachs/DPA/PIXSELL) Rijedak potez uglednog lista uzdrmao SAD: Trump na objavljeni tekst reagirao jednom riječju

NYT o Pernaru piše da je relativno mlad i još uvijek na marginama hrvatske politike te da na Trumpa podsjeća ne zbog poduzetničke prošlosti već zbog pozicije političkog autsajdera koji se služi društvenim mrežama i napade na političke protivnike koji privlače veliku pažnju. U fokus javnosti je došao 2011. godine nakon što je organizirao Facebook prosvjede protiv Vlade, te se redovito činilo, piše NYT, kako je u stalnom sukobu s političkom pristojnošću, jednom je čak u znak prosvjeda jeo pizzu na podu Sabora. Pernarove populističke poruke su proruske i protiv NATO-a, ali ima i stavove o zavjerama , uključujući i upozorenja o pogubnom utjecaju masona. Nedavno je i "odstranjen" iz Sabora, piše ugledni američki list.