Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zbog svih stvari koje su se dogodile u posljednjih mjesec dana'

'OPSADA' BANSKIH DVORA 435 članova civilnih udruga jedan po jedan urudžbirali apel Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici i članovi 435 udruga civilnoga društva u ponedjeljak su, jedan po jedan, u hrvatskoj Vladi urudžbirali Apel za očuvanje hrvatskog modela podrške razvoju civilnoga društva.

Vladu pozivaju da u strateškim odlukama povezanim s razvojem civilnog društva poštuje izgrađeni model podrške razvoju civilnog društva i uspostavljene institucije.

Pozivaju je i da poštuje demokratske procedure parlamentarne rasprave, javnog dijaloga te argumentiranog oblikovanja i donošenja javnih politika i da ne donosi odluke koje su u suprotnosti s temeljnim načelima i dobrim praksama društvenog razvoja na razini Europske unije i Vijeća Europe.

"Apel smo htjeli urudžbirati zbog svih stvari koje su se dogodile u posljednjih mjesec dana", objasnila je novinarima Mirela Travar iz Inicijative za snažno civilno društvo.

Travar podsjeća da je izmijenjena Uredba o raspodjeli sredstava od igara na sreću kojom su "drastično srezana sredstva za razvoj civilnoga društva". Uredba je, kaže, donesena na način da je ignoriran javni dijalog, mimo ustavnih i demokratskih procedura, bez strateških i analitičkih podloga.

Prenosi zabrinutost zbog informacija da izmjena te stavke u Uredbi nije jedna stvar, "koja, možda, prijeti". Trenutno se, navodi, blokira sastavljanje Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva kao i drugih zaklada koje se bave podrškom organizacijama civilnoga društva, kao što je zaklada Kultura Nova.

Dolazi do paralize institucija koje su dugo godina djelovale kao podrška jednom sustavu koji je uzoran i izvozni model Hrvatske u druge zemlje, ističe Travar.

Dolaze, upozorava i informacije da će se mijenjati Zakon o lutrijskim sredstvima i da će se ukinuti novac za udruge.

"Cijeli sustav se počeo urušavati nakon izmjene Uredbe o raspodjeli prihoda od igara na sreću i očito će se dalje urušavati, zato ovo želimo javno komunicirati. Direktne posljedice urušavanja sustava imaju nekoliko aspekata, jedan je da se slabi samo civilno društvo, a drugi da se fondovi EU neće moći povlačiti onako kako su se trebali pa dolazi do paralize Europskog socijalnog fonda", navodi Travar. (Hina)

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković objavio koliko će novca od države dobiti svinjogojci pogođeni svinjskom kugom Izjava nakon sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe PRIJEDLOZI IDU NA VLADU Uranjeni božićni poklon? Umirovljenici dogovorili veće usklađivanje mirovina, uvodi se godišnji dodatak

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene