Marina Škrabalo
Marina Škrabalo Foto: Marko Prpic/Pixsell

Udruga Are You Syrious i zaklada Solidarna predstavile su u ponedjeljak kampanju za prikupljanje hitne jednokratne pomoći izbjeglicama u Hrvatskoj koji su pogođeni društveno-ekonomskom situacijom izazvanom koronavirusom i potresom u Zagrebu.


"Uz brojne probleme s kojima ionako teško žive u stranoj zemlji, izbjeglicama je pandemija COVID-19 prelila čašu jer su mnogi zbog nje ostali bez posla, i sada im prijeti beskućništvo i razdvajanje od djece. Riječ je o četrdesetak kućanstava u kojima živi 65 odraslih osoba i 45 djece", navodi se u priopćenju udruga.

Vezani članci Izbjeglice na granici Turske i Grčke Grčka policija suzavcem krenula na izbjeglice: "Vojska nam je uzela novac i mobitele i rekli su nam da se vratimo" Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke službe za izbjeglice, i Ivan Forjan Voditelj Isusovačke službe za izbjeglice o migrantskoj krizi: "Godinama se nije rješavalo to pitanje, a sad je prioritet politika, ne ljudi"

Među tim kućanstvima ima, kažu, i onih s malom djecom i samačkih, koja se na svojem putu u integraciji u hrvatsko društvo susreću s mnogim preprekama te koja su sada dodatno, kao i brojni građani, u velikim problemima.

"Danas pokrećemo fond za hitnu podršku izbjeglicama u Hrvatskoj kojima zbog pandemije te posljedičnog gubitka posla prijeti opasnost od beskućništva, gladi i razdvajanja od njihove djece", navode udruge.

Cilj prikupiti 120.000 kuna

Cilj je prikupiti 120.000 kuna, koji će pokriti te troškove za 40 kućanstava. Voditeljica zaklade Solidarna Marina Škrabalo poručila je kako je cilj akcije prikupiti sredstva kako bi se najugroženijima privremeno pomoglo pokrivanjem jedne stanarine te nabavom hrane i nužnih potrepština.

"Paralelno s kampanjom izbjeglicama se aktivno pruža podrška pri pronalasku novog posla jer je to jedini način da se njihov trenutačni problem dugoročno riješi", navodi se.

Udruge podsjećaju na to da su mnoge izbjeglice zbog gospodarske krize bile prve na listi za otkaz na već minimalno plaćenom radnome mjestu, jedinom koji su zbog nepoznavanja jezika mogli pronaći, premda među njima ima visokoobrazovanih koji su u svojim državama bili odvjetnici, inženjeri, sveučilišne profesorice.

Iz udruge su apelirali svim građanima da pomognu onima u nevolji da stanu na noge te da ne izgube i svoj drugi dom. Dodatne informacije o tome kako se može donirati mogu se pronaći na stranici udruge.