Vesna Balenović (Foto: Pixell)
Vesna Balenović (Foto: Pixell) Foto: Pixell

Trgovački sud u Bjelovaru objavio je oglas kojim se u skraćenom stečajnom postupku pozivaju vjerovnici Zviždača, udruge kojoj je na čelu Vesna Balenović, da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka nad tom udrugom s utvrđenih 23.633 kuna duga.


Sudskim oglasom pozivaju se i zastupnici Zviždača da u roku od 15 dana podnesu popis imovine i obveza, a ne odazovu li se vjerovnici i zastupnik Zviždača u zakonski predviđenim rokovima, sud će po službenoj dužnosti donijeti rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Mediji: Zviždač o Trumpovom razgovoru sa Zelenskijem je zaposlenik CIA-e Donald Trump (Screenshot UNTV) Što zasad znamo o aferi zbog koje bi Donad Trump mogao biti opozvan?

Udruga Zviždač sa sjedištem na zagrebačkom Pantovčaku osnovana je u ožujku 2008. i upisana u Registar udruga u travnju te godine. Kao osoba ovlaštena za zastupanje navodi se Vesna Balenović kojoj je mandat, prema upisu u registru, trajao do ožujka 2018.

U opisu cilja i djelatnosti udruge Zviždač navodi se direktna zaštita ljudi, radnih i ostalih prava s posebnom pažnjom za zaštitu žrtava korupcije i svih ugroženih pojedinaca koji u svojim sredinama ukažu na kriminal, korupciju i nepoštivanje zakonitosti i to slanjem upita, prijedloga i zahtjeva u predmetima kršenja ljudskih, radnih i ostalih prava.

Osim toga, ističe se i i suradnja s nadležnim državnim tijelima i institucijama i prikupljanje podataka o konkretnim slučajevima korupcije i njezinog suzbijanja te besplatna pravna pomoć žrtvama korupcije i svim pojedincima kojima se krše ljudska, radna i druga prava, jer su svojim sredinama ukazali na kriminal, korupciju i nepoštivanje zakonitosti.

Osim na ukazivanja na potencijalnu korupciju u mnogim slučajevima počevši od one u INA-i, predsjednica Zviždača Vesna Balenović bila je poznata kao i povjerenica za zviždače predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja ju je 2015. razriješila dužnosti nakon potvrđene informacije kako je 2011. upravo INA njezinoj udruzi uplatila donaciju od 500.000 kuna. (Hina)