Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neslužbeni rezultati

Udruga Rode: Zbog štednje HZZO-a manji je broj trudnoća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi problemi za ministra zdravlja Rajka Ostojića. Godinu dana od donošenja novog zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji - trudnoća je manje i to trideset i pet posto.

Tako tvrde iz Udruge Roda, a razlog vide u smanjenju sredstava. Država naime, za postupak MPO-a sada daje upola manje novca nego prije.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" Slika nije dostupna Ostojić pustio u rad novu salu u riječkom KBC-u

Malena Kiara na svijet je došla zahvaljujući medicinski potpomognutoj oplodnji. No iz takvih je postupaka, prema podacima foruma Udruge Roda u posljednjih godinu dana oko 35 posto manje trudnoća.

'Radi se o malenom uzorku i rezultati su naravno neslužbeni, međutim mogu biti indikativni', kaže Jelena Koprić, Udruga Roda. 

'Ne bih ulazio na podatke koji se dobivaju putem foruma i predizbornih anketa. Postoje podaci, redovito se po zakonu prikupljaju u veljači podaci za proteklu godinu i tako će se prikupljati i dalje', objašnjava prof.dr.sc.Hrvoje Vrčić.

HZZO za jedan postupak sada izdvaja oko osam tisuća kuna. Gotovo pedeset posto manje nego prije.

'Zbog toga se rade loše stimulacije, štedi se na lijekovima tako da žene dobivaju premalen broj jajnih stanica', tvrdi Jelena Koprić.

>> Svjetske agencije: Novi zakon o MPO-u mijenja jedan od najrestriktivnijih u Europi

'Za određenu skupinu žena to jest problem jer moramo davati puno više lijekova. Međutim nitko do sada nije odabrao lošiji postupak stimulacije koji će dati manji broj embrija', odgovara prof.dr.sc. Vrčić.

Štednja u liječenju - dovodi i do drugih problema. 'Duže se čeka na postupke, neke žene čekaju i do godinu dana, i ono što je još problem da HZZO nije produžio ugovor s privatnim klinikama', Kaže Jelena Koprić.

Predsjednik Nacionalnog povjerenstva tvrdi - trudnoća je više. 'Ono što mi znamo iz naših statistika, a posebno što ja znam iz KBC Zagreb mi imamo veći broj trudnoća', kaže prof.dr.sc. Vrčić.

Iz Udruge Roda traže sastanak Nacionalnog povjerenstva kako bi se pokušalo pronaći rješenje. Na liječenju neplodnosti, poručuju, ne može se štedjeti.  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene