Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruga Roda traži veću sigurnost za djecu u automobilima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Članice Udruge Roda - Roditelji u akciji zatražile su da se iz Konačnog prijedloga zakona o sigurnosti prometa na cestama, koji očekuje drugo čitanje, izbriše dio članka 158. po kojem se dvoje djece stare do deset godina u automobilu broje kao jedno, čime se roditeljima dopušta da svoju djecu voze nevezanu ili neodgovarajuće vezanu i time riskiraju njihov život i zdravlje.

Izvršna direktorica Roda Ivana Zanze istaknula je da zakon roditelje ostavlja u nedoumici koliko djece mogu voziti u automobilu i trebaju li ona biti vezana, budući ni jedan proizvođač automobila ili auto sjedalica ne dopušta da se na mjestu jedne voze dvije osobe.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užas u Podravini "Ispovraćala sam dušu": Voditeljica udruge opisala strašan prizor koji ju je dočekao na Uskrsni ponedjeljak PR Najveće okupljanje poduzetnika Najava konferencije i donatorske gala večere UGP-a

Prema još uvijek važećem zakonu, na stražnjem sjedalu može se voziti troje djece, što znači da je dopuštena i situaciju da se vozi njih šestero, bez mogućnosti zaštite vezanjem.

Novi zakonski prijedlog pak predviđa mogućnost vožnje jednog djeteta na prvom sjedalu i troje na stražnjem, što znači mogućnost vožnje i devetero djece. Pritom je kazna za vožnju nevezanog djeteta 500 kuna.

Rode upozoravaju da je u 2007. godini broj djece stare do 13 godina koja su poginula u vozilima na hrvatskim cestama porastao za 45 posto, te će u slučaju prihvaćanja zakona sa spornom odredbom zatražiti i ocjenu ustavnosti zakona.

Zanze ističe kako Rode traže izmjenu te odredbe već četvrtu godinu a od MUP-a dobivaju uvijek isti odgovor - da bi ukidanje odredbe bilo diskriminirajući prema višečlanim obiteljima. Rode, međutim, navode slovenski primjer gdje su roditelji s troje djece oslobođeni plaćanja poreza na kupnju većeg automobila.

Potporu Rodama dali su predsjednik Odbora za pomorstvo, promet i veze Slavko Linić koji je rekao da će odbor, ne prihvate li se mogućnost davanja roditeljima poreznih olakšica, sam predložiti takav amandman na zakon.

Predsjednica Odbora za obitelj, mladež i sport Milanka Opačić ističe kako je zahtjev Roda opravdan te da će taj odbor uoči drugog saborskog čitanja zakona održati tematsku sjednicu o toj temi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene