Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Koliko je Srba?

Udruga ratnika: Postavljanje dvojezičnih napisa čin veleizdaje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postavljanje dvojezičnih napisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom bi trenutku bio čin veleizdaje, poručila je danas Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata iz koje traže ponovno utvrđivanje broja Srba u Vukovaru i 20-godišnji moratorij na primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina na tom području.

S konferencije za novinare održane ispred Hrvatskog sabora pozvali su sve 'slobodoumne Hrvate i Hrvatice' da im se pridruže na prosvjednom skupu u Vukovaru u subotu, 19. siječnja, na kojemu će biti donesene odluke koje će proslijediti Saboru i Vladi.

Podatke od 34,8 posto srpskog stanovništva u Vukovaru ocjenjuju lažnima i traže ponovno utvrđivanje koliko na tom području ima Srba. Naime, po sadašnjem popisu uvođenje dvojezičnosti je u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, koji članovima manjina jamče prava na korištenje i isticanje vlastitog jezika i pisma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…" Policija - 3 Istraga u Vukovaru Lažna dojava o eksplozivnoj napravi u srednjoj školi: Učenici evakuirani, nastave nema ni sutra

>> 'Ćirilica u Vukovaru neprihvatljiva, makar u njemu bilo i 90 posto Srba'

'Tražimo da se Vlada i Sabor očituju o tome da ćirilici nema danas mjesta u Vukovaru. Za nas Vukovarce ona bi sada značila nož u leđa, a za 10 do 15 godina bit će nož u prsa', rekao je u ime udruge, organizator prosvjednog skupa koji će se održati u Vukovaru pukovnik Petar Janjić Tromblon.

Uvođenje dvojezičnih napisa nazvao je ponovnom veleizdajom, koja je počinjena 2002. godine (kada je donesen zakon), a ovjerena 2010. u hrvatskom parlamentu.

Tražimo istražni postupak kojim bi se točno utvrdilo koliko je ukupno pripadnika srpske nacionalne manjine na teritoriju grada Vukovara jer točno znamo da su sadašnji podaci 'neistina i laž na temelju koje oni postižu svoje političke ciljeve u svrhu podrivanja samostalne RH i gaženja žrtava Domovinskog rata', rekao je Tromblon.

Istaknuo je i da će tražiti moratorij od najmanje 20 godina na primjenu zakona jer smatraju da je toliko vremena potrebno ovoj vladi da utvrdi točan odnos stanovništva u Vukovaru, s obzirom na to koliko im je vremena trebalo da objave popis stanovnika 2011. godine.

Iz udruge su danas donijeli i dvije ploče s ćiriličnim napisima Sabor Republike Hrvatske i Vlada Republike Hrvatske, koje će, kažu, urudžbirati u Saboru pa neka ih se postavi na najvažnije hrvatske institucije u kojima je, po Troblonovim riječima, više Srba nego što ih u postotku ima u Vukovaru.

Uz Petra Janjića, na konferenciji su bila još dva predstavnika udruge. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene