Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Udruga oboljelih od karcinoma podnijela više od 50 tužbi protiv Ine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sisačka Udruga oboljelih od karcinoma, osnovana 7. veljače 2007. zbog prekomjerne onečišćenosti zraka u tom gradu štetnim tvorničkim plinovima i porasta broja oboljelih od karcinoma, podnijela je više od 50 sudskih tužba protiv Ine d.d. tražeći odštetu zbog bolesti koje su posljedica onečišćenja iz Inine Rafinerije nafte u Sisku, izjavila je predsjednica udruge Ankica Katuša.

Na svečanoj predaji prostorija Udruzi, koje im je dodijelio grad Sisak, a ključeve im uručio gradonačelnik Dinko Pintarić, Katuša je istaknula da Udruga nastoji prikupiti što više podataka i studijakojima će na sudu dokazati da je u Sisku bilo prekomjernih onečišćenja i da su oboljenja njihovih članova od karcinoma povezana s vremenom prekomjernih onečišćenja.

Pročitajte i ovo Sarajevo Alarmantno stanje Sarajevo je drugi najzagađeniji grad na svijetu: Zbog kvalitete zraka godišnje umre 3300 ljudi Slika nije dostupna Brođani napuštaju svoj grad Slavonski Brod: Koga tužiti za to što udišu najzagađeniji zrak u Europi?

'Iz studije Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije vidi se da je bilo prekomjernih onečišćenja i to ćemo podastrijeti sudu u postupcima protiv Ine', dodala je.

Odbila je reći o kolikim je odštetnim zahtjevima riječ, 'jer se još prikupljaju podatci potrebni za vođenje sudskog postupka, te bi njihovo objavljivanje moglo štetiti članovima koji su podnijeli sudske tužbe protiv Ine kao i Udruzi'.

Napomenula je da je Udruga prošle godine više puta od tadašnjeg ministra zdravstva dr. Nevena Ljubičića tražila podatke o broju oboljelih od karcinoma u Sisku, ali ih nije dobila, te se s istim zahtjevom obratila novom ministru Darku Milinoviću. Očekuju da ih ministar primi i pomogne im da dobiju tražene podatke o broju oboljelih, kojih je, po podatcima Udruge, iz godine u godinu sve više.

Iznijela je da su 2004. u Sisku zabilježene 904 novooboljele osobe od karcinoma i da je 'njihov broj zadnjih godina sve veći'.

Udrugu oboljelih od karcinoma prije godinu dana osnovalo je 30-ak aktivnih članova, broj kojih se u godinu dana povećao na više od 100, uz više od 300 podupiratelja. Prva predsjednica Udruge bila je Mirjana Glavnik iz sisačkog naselja Galdova, koja je umrla od raka pluća u ljeto prošle godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene