Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poprištu najvećeg požara u sisačkoj Rafineriji od Domovinskog rata još uvijek traje očevid policije i inspekcija, a proizvodnje u Rafineriji nema.


Za sada se čini da su ključna rafinerijska postrojenja prošla bez oštećenja, a da će se uništeni cjevovodi relativno brzo moći obnoviti. Uzrok jučerašnjeg požara, koji je izbio upravo na cjevovodima između postrojenja i spremnika, još uvijek nije poznat, no pretpostavka je da je iz, za sada, nepoznatih razloga došlo do curenja naftnih derivata i njegova zapaljenja.

Vezani članci Eksplozija u Čačku - 02 Eksplozija u tvornici u Čačku: Građani u panici, naređena hitna evakuacija Ostaci izgorenih jahti i dalje u kaštelanskom moru - 5 Uklanjanje olupina nakon požara u Marini Kaštela platit će porezni obveznici, a zbog svega nema ni turista: ''Rijetko tko sjedne u kafić, radi smrada, radi prizora. Nitko ne želi gledati ovo''

U gašenju jučerašnjeg požara, koji je zaprijetio velikom katastrofom, ozlijeđeno je šest vatrogasaca SINACO-a. Najteže ozlijeđeni vatrogasac Josip Brlečić, koji je zadobio opekline prvog i drugog stupnja po rukama, se uspješno oporavlja u sisačkoj bolnici gdje ga je jutros posjetio i direktor sisačke Rafinerije Damir Butković.

Jedna mjerna postaja nije radila za vrijeme požara

Sisačka Udruga oboljelih od karcinoma upozorava na moguće zdravstvene posljedice požara. 'Ovaj jučerašnji požar zasigurno će imati posljedice na zdravlje ljudi i okoliš i bilo bi primjereno da (ne)odgovorni rukovoditelji snose krivnju umjesto da kao što je to obično slučaj imaju potporu i zaštitu državnih institucija', stoji u današnjem priopćenju sisačke Udruge oboljelih od karcinoma.

'Da se je Ina pridržavala rokova vezano za modernizaciju rafinerije do ovoga požara vjerojatno ne bi došlo, te ovim putem ponovno apeliramo na sve odgovorne institucije i pojedince da se hitno poduzmu mjere kako bi građani Siska i okolice dobili jedno od osnovnih ljudskih prava - pravo na zdravlje i čisti okoliš,' dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, Mjerna postaja Ministarstva zaštite okoliša u Capragu, koja je najbliža mjestu nesreće i trebala nadzirati kakvoću zraka u tom dijelu Siska nije radila nekoliko dana, uključujući i jučerašnji dan kada se dogodio požar. (Agencija VLM)