Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Udruga poreznih obveznika Lipa upravo je današnji dan, 1. srpnja, proglasila Danom porezne slobode.


Hrvatski radnik koji prima prosječnu plaću, oženjen, s jednim djetetom, iz Zagreba, nepušač, koji ima automobil, za državu radi čak 181 dan u godini.

Ukupno porezno opterećenje radnika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj je veće od 50 posto, što znači da prosječni hrvatski porezni obveznik radi za državu nešto više od pola godine.

Udruga poreznih obveznika Lipa, stoga je izradila takozvani "kalkulator Dana porezne slobode", s ciljem jačanja svijesti poreznih obveznika o visokoj cijeni države, koju su prisiljeni plaćati, te poticanje pozitivnih društvenih promjena, prije svega u smjeru poreznog rasterećenja kojim bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom osobnog dohotka.

Kao Dan porezne slobode u spomenutoj udruzi upravo navode današnji dan, 1. srpnja te pozivaju građane da današnji dan obilježe na društvenim mrežama dijeleći hashtag #ManjiPorezi te da tako ukažu na problem prevelikog poreznog opterećenja građana u Hrvatskoj.

Lipa također poziva sve građane da dođu na proslavu Dana porezne slobode koja će se održati u subotu, 2. srpnja 2016. na Cvjetnom trgu u Zagrebu od 10 do 18 sati.