Udruga Franak traži pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske na sudu Europske unije jer Vrhovni sud, kao posljednja sudska instanca koja je odlučila da su ugovori za konverziju valjani, o tome nije prethodno pitao sud Europske unije.


Korisnici kredita u francima trenutačno protiv banaka vode 18.000 privatnih tužbi. Također, predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu optužuju za prekoračenje ovlasti davanjem izjave jednim dnevnim novinama o zakonitosti konverzije. Sessa kaže Sud ne polemizira sa zaiteresiranim strankama u sporovima koji su u tijeku.

Vezani članci Švicarski franak - 1 Još jedna pobjeda protiv banke! "Imate ih pravo tužiti, duguju vam milijarde!" Švicarski franak (Foto: Duško Jaramaž/Pixsell) "Ovo je veliko ohrabrenje": Donesena je prva pravomoćna presuda za ništetnu valutnu klauzulu švicarskog franka i promjenu kamate

"Prijave smo poslali i sudu u Europskoj uniji i Europskoj komisiji tako da očekujemo da će Sud Europske unije pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske", rekla je Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak.

S druge strane, financijski stručnjak Andrej Grubišić smatra da članovi Udruge nisu u pravu: "U kombinaciji s time da imamo zakon o konverziji i da su već i prije ove presude donošene presude u korist banaka, ja sam sklon razmišljanju da će većina tih presuda ići u korist banaka."

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju