Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idu na Sud Europske unije

Udruga Franak traži pokretanje postupka protiv RH: Predsjednika Vrhovnog suda optužili za prekoračenje ovlasti

Udruga Franak traži pokretanje postupka protiv Republike Hrvatske na sudu Europske unije jer Vrhovni sud, kao posljednja sudska instanca koja je odlučila da su ugovori za konverziju valjani, o tome nije prethodno pitao sud Europske unije.

Korisnici kredita u francima trenutačno protiv banaka vode 18.000 privatnih tužbi. Također, predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu optužuju za prekoračenje ovlasti davanjem izjave jednim dnevnim novinama o zakonitosti konverzije. Sessa kaže Sud ne polemizira sa zaiteresiranim strankama u sporovima koji su u tijeku.

Pročitajte i ovo Tužba zbog švicarskog franka/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Val euforije nakon presude Što je sve potrebno za tužbu protiv banaka zbog švicarca: Samo za prvi korak trebat će vam nekoliko tisuća kuna Slika nije dostupna Konverzija nije prepreka "Ovo je veliko ohrabrenje": Donesena je prva pravomoćna presuda za ništetnu valutnu klauzulu švicarskog franka i promjenu kamate

"Prijave smo poslali i sudu u Europskoj uniji i Europskoj komisiji tako da očekujemo da će Sud Europske unije pokrenuti postupak protiv Republike Hrvatske", rekla je Sandra Žiga, voditeljica ureda Udruge Franak.

S druge strane, financijski stručnjak Andrej Grubišić smatra da članovi Udruge nisu u pravu: "U kombinaciji s time da imamo zakon o konverziji i da su već i prije ove presude donošene presude u korist banaka, ja sam sklon razmišljanju da će većina tih presuda ići u korist banaka."

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene