Goran Aleksić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Goran Aleksić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Udruga Franak objavila je da je njemački Vrhovni sud pravomoćno presudio da je valutna klauzula u franku nepoštena i kod ugovora s pravnom osobom.


Udruga Franak poručila je u srijedu da se i u Hrvatskoj otvara prostor za tužbe pravnih osoba protiv banaka u vezi kredita u švicarskim francima, na temelju presude njemačkog Vrhovnog suda, koji je pravomoćno presudio da je valutna klauzula u franku nepoštena i kod ugovora sa pravnom osobom.

Vezani članci Opći štrajk u prometu u Njemačkoj FOTO Počeo štrajk desetljeća, Njemačka je paralizirana: Zastoji na cestama, ne rade zračne luke, sindikati poslali ozbiljno upozorenje Švicarski franak Pravo na obeštećenje: Stigla odluka Vrhovnog suda o kreditima u švicarskim francima koji su konvertirani u euro

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Udruga Franak saznaje preko bratskog Združenja Frank iz Slovenije da je u prosincu u Njemačkoj donesena pravomoćna presuda u sudskome procesu protiv banke, i to u korist lokalne zajednice Sjeverna Rajna – Vestfalija koja je ugovorila s bankom CHF kredit u protuvrijednosti 3 milijuna eura.

Savezni sud pravde u Karlsruheu odnosno njemački Vrhovni sud, donio je 19. prosinca 2017. pravomoćnu presudu kojom je utvrđeno da je banka kod plasiranja kredita s valutnom klauzulom CHF morala objasniti dužniku pravnoj osobi, lokalnoj zajednici Sjeverna Rajna - Vestfalija, sve nedostatke i rizike za dužnika koji proizlaze iz ugovaranja valutne klauzule CHF.

Iznimna vrijednost te presude jest u činjenici da pored dosad poznate sudske prakse koja štiti fizičke osobe Suda EU, građanskih sudova u Španjolskoj, Austriji, Francuskoj, Sloveniji, Grčkoj te naravno i u Republici Hrvatskoj, u Njemačkoj nakon donošenja odnosne presude jednaku zaštitu sada uživaju i pravne osobe. Njemački Vrhovni sud utvrdio je da banka mora kod kredita koji se plasiraju pravnim osobama jednako postupati kao i u potrošačkim kreditima odnosno mora i pravnim osobama na jednak način predočiti sve rizike i posljedice ugovaranja valutne klauzule.

Konkretno, Savezni sud u Karlsruheu utvrdio je da nije dovoljno valutnu klauzulu ugovoriti na način da bude jasno da plaćanje ovisi o tečaju strane valute, nego je banka morala objasniti točno i decidirano što ugovaranje takve valute može prouzročiti dužniku u budućnosti, i zbog čega je ugovaranje strane valute u kreditu rizično za dužnika te da nije bitno to što se u konkretnome slučaju radilo o pravnoj osobi.

Nakon svih tih postupaka koji su u tijeku, i koji nedvojbeno vode prema pravomoćnom utvrđivanju nepoštenosti valutne klauzule CHF u svim zemljama EU-a u kojima se vode takvi procesi, očigledno je da se radi o sustavnom problemu, očigledno je da su banke takav kreditni proizvod plasirale namjerno i svjesno sa ciljem ostvarenja visokih profita i istodobnog siromašenja dužnika koji ugovore takve kredite.

Udruga Franak nakon takve odluke njemačkoga Vrhovnog suda smatra da se i u Republici Hrvatskoj otvara pravni prostor za pravne osobe u primjeni istovjetnih načela i sudske prakse kakva je utvrđena u Njemačkoj. Možda je konačno došao trenutak da pravne osobe u Hrvatskoj krenu putem potrošačkoga spora u slučaju franak i tako dokažu zlonamjerno kreditiranje banaka kod ugovaranja valutne klauzule CHF. Posebice napominjemo kako je veliki broj pravnih osoba već pokrenuo te dobio i pravomoćne presude za vraćanje preplaćenih kamata zbog toga što su banke samovoljno povećavale kamatne stope u kreditima ili su samovoljno mijenjale već ugovorene fiksne kamatne marže nakon što je počeo padati ugovoreni promjenjivi parametar.

Udruga Franak slijedom takvog razvoja sudske prakse u Europskoj uniji te u Njemačkoj čiji najviši sudovi imaju neprikosnoven značaj u pravnom sustavu EU-a, s nestrpljenjem očekuje pravomoćnu odluku Visokoga trgovačkog suda u hrvatskome slučaju franak, i vjeruje da će taj sudski proces završiti konačnim utvrđenjem nepoštenosti ugovorene valutne klauzule CHF s potrošačima u 8 hrvatskih banaka koje su u stranome vlasništvu. Ne možemo se oteti dojmu da je ugovaranje nepoštene kamatne stope te ugovaranje valutne klauzule CHF sofisticirani oblik financijske okupacije koji je imao samo jedan cilj, a to je stvaranje enormnih profita banaka uz istodobno siromašenje preko 100.000 hrvatskih obitelji.

Udruga Franak čeka i na pokretanje kaznenog postupka protiv 8 banaka, jer je još polovicom 2015. podignuta kaznena prijava protiv svih 8 banaka iz slučaja franak, ali i protiv bivšega guvernera HNB-a Rohatinskog, kao i protiv sadašnjega guvernera Vujčića. Nakon svih primjera iz EU-a sazrelo je vrijeme da i DORH pokrene svoje mehanizme kaznenog progona protiv svih osoba odgovornih za plasiranje nepoštenih kredita s valutnom klauzulom CHF, kao što je to već učinio javni državni tužitelj u Francuskoj protiv jedine banke koja je tamo plasirala takve kredite.

Očekujemo da 2018. bude godina konačnih obračuna i obeštećenja svih oštećenih hrvatskih građana!

Svim bivšim i sadašnjim CHF dužnicima želimo sretnu ništetnost CHF ugovornih odredaba u 2018. godini!'' poručili su iz Udruge Franak.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju