Miro Kovač (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)
Miro Kovač (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL)

Udruga Franak smatra kako su banke nastavile s 'javnim reketarenjem Vlade RH i hrvatskih građana'.


Udruga Franak prozvala je ministra Kovača da radi protiv interesa Republike Hrvatske zbog izjave koju je dao nakon što je ministarstvo zaprimilo prvu najavu tužbe zbog "švicarca".

Podsjetimo, Kovač je prije nekoliko dana izjavio kako je zakon koji je omogućio konverziju kredita, donesen populistički i nedovoljno promišljeno, zboge čega sada vlada mora pronaći način da umanji štetu za državni proračun.

'On izjavljuje kako je jednoglasno izglasavanje Zakona o konverziji populistički čin i time nanosi potencijalnu štetu RH jer ako stvarno dođe do arbitraže, takva njegova izjava može biti iskorištena na sudskom postupku. Ja osobno mogu predložiti HDZ-u da gospodinu Kovaču ubuduće zabrani javnopolitičko djelovanje', rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Kovač o konverziji kredita: 'Maksimalno štitimo hrvatske građane'

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak je u New Yorku, gdje sudjeluje na sastanku UN-a o izbjeglicama i migrantima, rekao kako Vlada poštuje zakone, te maksimalno štiti hrvatske rađane, odgovarajući na pitanje o tužbi zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima.

 

Upitan kako komentira izjavu udruge Franak u kojoj se pitaju radi li Kovač za Unicredit banku ili za Hrvatsku, zbog izjave o tome da je zakon o konverziji kredita bio politički, te smatra li da time daje alat u ruke bankama da tuže Hrvatsku, Kovač je rekao da vlada poštuje hrvatske zakone i ustav.

"Mi ćemo maksimalno zaštititi hrvatske građane, to je naš zadatak i ja se tako ponašam svakodnevno u obavljanju ove časne funkcije. Štitimo interese građana", rekao je Kovač.

Upitan razmišlja li vlada o uvođenju poreza na aktivu kao protumjeru bankama, rekao je da je ministar financija Zdravko Marić već vodio razgovor s bankama, a na pitanje očekuje li vlada još tužbi, kaže kako za sada imaju samo jednu obavijest. "Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan vodit će cijeli postupak ispred Hrvatske, postoji međuresorna skupina i pozdravljam kolege iz udruge Franak, te im poručujem da ne trebaju sumnjati u nas", zaključio je Kovač. (D.I./Hina)