Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nastavak reketarenja'

Udruga Franak: 'Kovač nanosi potencijalnu štetu RH'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga Franak smatra kako su banke nastavile s 'javnim reketarenjem Vlade RH i hrvatskih građana'.

Udruga Franak prozvala je ministra Kovača da radi protiv interesa Republike Hrvatske zbog izjave koju je dao nakon što je ministarstvo zaprimilo prvu najavu tužbe zbog "švicarca".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Konverzija nije prepreka "Ovo je veliko ohrabrenje": Donesena je prva pravomoćna presuda za ništetnu valutnu klauzulu švicarskog franka i promjenu kamate Slika nije dostupna Financijski savjetnik poručuje građanima Za sve koji razmišljaju o kreditu: "Vi birate hoćete li imati miran san u kunama ili eurima"

Podsjetimo, Kovač je prije nekoliko dana izjavio kako je zakon koji je omogućio konverziju kredita, donesen populistički i nedovoljno promišljeno, zboge čega sada vlada mora pronaći način da umanji štetu za državni proračun.

'On izjavljuje kako je jednoglasno izglasavanje Zakona o konverziji populistički čin i time nanosi potencijalnu štetu RH jer ako stvarno dođe do arbitraže, takva njegova izjava može biti iskorištena na sudskom postupku. Ja osobno mogu predložiti HDZ-u da gospodinu Kovaču ubuduće zabrani javnopolitičko djelovanje', rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak.

Kovač o konverziji kredita: 'Maksimalno štitimo hrvatske građane'

Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Kovač u ponedjeljak je u New Yorku, gdje sudjeluje na sastanku UN-a o izbjeglicama i migrantima, rekao kako Vlada poštuje zakone, te maksimalno štiti hrvatske rađane, odgovarajući na pitanje o tužbi zbog zakona o konverziji kredita u švicarskim francima.

 

Upitan kako komentira izjavu udruge Franak u kojoj se pitaju radi li Kovač za Unicredit banku ili za Hrvatsku, zbog izjave o tome da je zakon o konverziji kredita bio politički, te smatra li da time daje alat u ruke bankama da tuže Hrvatsku, Kovač je rekao da vlada poštuje hrvatske zakone i ustav.

"Mi ćemo maksimalno zaštititi hrvatske građane, to je naš zadatak i ja se tako ponašam svakodnevno u obavljanju ove časne funkcije. Štitimo interese građana", rekao je Kovač.

Upitan razmišlja li vlada o uvođenju poreza na aktivu kao protumjeru bankama, rekao je da je ministar financija Zdravko Marić već vodio razgovor s bankama, a na pitanje očekuje li vlada još tužbi, kaže kako za sada imaju samo jednu obavijest. "Glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan vodit će cijeli postupak ispred Hrvatske, postoji međuresorna skupina i pozdravljam kolege iz udruge Franak, te im poručujem da ne trebaju sumnjati u nas", zaključio je Kovač. (D.I./Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene