Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Neka onda i plate

Udruga Franak: Banke su na 'švicarcu' ostvarivale ekstraprofit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Banke trebaju sudjelovati u rješavanju problema dužnika u franku, pogotovo zato što su od 2007. do 2014. godine ostvarile 30 milijardi kuna bruto dobiti, smatraju profesori Lovrinović i Jakovčević

Udruga Franak, ojačana profesorima s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Ivanom Lovrinovićem i Dragom Jakovčevićem, poručila je da su banke ostvarivale ekstra profite te da su se namirile kroz dug građana s kreditima u švicarcima. Dužnici u švicarskom franku, kažu, oštećeni su u takvom načinu poslovanja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka Ustavnog suda Lex Vlahušić i zakon o konverziji švicaraca ostaju na snazi Slika nije dostupna Tečaj 'švicarca' Banke bi danas trebale objasniti što ih tišti u vezi vladina prijedloga

Profesori su istaknuli da banke trebaju sudjelovati u rješavanju problema dužnika u franku, pogotovo zato što su od 2007. do 2014. godine ostvarile 30 milijardi kuna bruto dobiti. HNB je, u svom priopćenju, poručio da su banke radile sve u skladu sa zakonom, odnosno da je trgovanje valutama, u ovom slučaju frankom, bilo po propisima.

Drago Jakovčević, Ekonomski fakultet u Zagrebu, kazao je: 'Banke su najprije kreirale proizvod u švicarcu, prodali ga građanima, a onda su tražili ravnotežu pozicije. Dužnici su tako bez svoje volje postali sudionici rizičnih spekulativnih poslova, zapravo gubitnici i žrtve valutnih ratova.'

'Ovi podaci koje iznosimo o dobiti banaka točno pokazuju da one mogu izdržati podjelu troškova između klijenata i njih samih, ukoliko do toga dođe', izjavio je Ivan Lovrinović.

Milanović o franku: 'Banke nisu bile oprezne i morat će snositi trošak'

Također, danas su u Ministarstvu financija nastavljeni razgovori oko rješavanja problema švicarskog franka. Traži se dugoročno rješenje, a direktor Hrvatske udruge banaka (HUB), Zoran Bohaček, istaknuo je da se traži nekoliko modela pomoći dužnicima, od kojih će Vlada prihvatiti onaj s najboljim rješenjem. Banke će, kazao je Bohaček, na individualnoj bazi rješavati i probleme obrtnika i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koji imaju kredit u francima. Traži se i rješenje za kredite u eurima.

'Formiraju se radne skupine s više dionika i cilj je da se nađe nekoliko modela o kojima će onda Vlada, odnosno ostali regulatori odlučivati i prihvatiti. Nekakvo trajno rješenje nije lagano naći i ne može se očekivati da će biti brzo, međutim svima je u interesu da se što prije nađe. Znači, neće biti drugi tjedan, ali neće ni za godinu dana', izjavio je Bohaček.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene