Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Isplivali novi dokazi

UDBA i australska vlada izrežirale optužnicu protiv 'hrvatske šestorke'?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Australski Sydney Morning Herald piše da je UDBA u dogovoru s australskim vlastima namjestila šestorici Hrvata optužnicu za terorizam 1981. godine. Hrvatska šestorka je, prema pisanju SMH-a, nevina optužena na 15 godina zatvora.

Šestorica muškaraca poznatija pod nazivom 'hrvatska šestorka' optuženi 1981. godine su za udruživanje s namjerom terorističkih napada na Sydney i njegovu okolicu. Njihovo suđenje je bilo jedno od najdužih u australskoj pravnoj povijesti, te je i dan danas obilježeno kontroverzama, a prema pisanju SMH-a pronađeni su neki novi dokazi koji bacaju sumnju na čitavu optužnicu.

Pročitajte i ovo Muškarac je stao pred napadača u Sydneyju Poznat policiji Napadač iz Sydneyja imao mentalnih problema, u trgovačkom centru ubio pet žena i zaštitara Bazen, ilustracija Tragedija Otac i djed skočili u bazen kako bi spasili dvogodišnju djevojčicu - obojica su preminula: "Plač majke bio je šokantan"

Trojica optuženika, Mile Nekić, Max Bebić i Vic Brajković zatražili su od Vrhovnog suda New South Walesa da ponovno razmotri uvjete njihove osude. Njih trojicu zastupa ugledni australski odvjetnik za ljudska prava Sebastian de Brennan.

U slučaj se sada uključio i vodeći američki stručnjak za protu-terorizam John Schindler koji je zaključio da je zatvaranjem 'hrvatske šestorke' UDBA pokušala diskreditirati hrvatsku zajednicu u dijaspori koja se zalagala za istupanje iz SFRJ, 'u čemu su u potpunosti uspjeli', kaže Schindler.

Schindler također smatra da je za ovu operaciju morao znati i sam vrh australske sigurnosno-obavještajne organizacije (ASIO), a s time se slaže i bivši pravni savjetnik premijera i australske vlade Ian Cunliffe koji je izašao u javnost s tvrdnjom da je na vlastite oči vidio dokaze obavještajne službe koji bi doveli do odbacivanja optužnice protiv šestorke, no da ti dokazi namjerno nisu bili predani tadašnjem premijeru Malcolmu Fraseru. Isto tako, svi sudski nalozi koje je zatražila obrana bili su blokirani uz izliku zaštite nacionalne sigurnosti.

Cunliffe tvrdi da u slučaju hrvatske šestorke 'tijek pravde namjerno bio iskrivljen', te da iako u ono vrijeme nije smio govoriti o tome jer je morao čuvati službene tajne, sada će se rado odazvati na svjedočenje u korist šestorke.

'Diljem svijeta donesene su pogrešne presude u slučajevima vezanih uz terorizam, poput primjerice Birminghamske šestorke ili Guillfordske četvorke, koje su kasnije bile promijenjene. Smatram da je u ovom slučaju također počinjena ogromna nepravda', rekao je Cunliffe.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene