Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počeo je i prvi udarni vikend kupovanja na rasprodajama, ali i test za sustav fiskalnih blagajni.


Samo danas u fiskalnu blagajnu u jednoj sekundi stizalo je po 80 računa. Do zakrčenja sustava, kažu, ne može doći jer mogu primiti čak 1.000 računa u sekundi. Inače, danas do 14 sati i 30 minuta od uvođenja cijelog sustava fiskalnih blagajni stiglo je već preko 18 milijuna računa u Poreznu upravu.

Vezani članci Crni petak, ilustracija Mnogi prate sniženja za Crni petak, ali to čini i tržišna inspekcija Ivan Čorkalo i Božidar Kutleša Tope se milijarde: "U odnosu na isto razdoblje prošle godine izdano je 20 posto manje računa"

Za sad su na sustav fiskalizacije spojeni veliki trgovački lanci i ugostitelji, a od 1. travnja pridružit će im se gotovo svi obrti koji rade s novcem - frizeri, mali obrti, automehaničari, ukratko - sva slobodna zanimanja.

Za sada većih problema, osim loše internetske veze nema.
Problema nema ni u trgovačkim centrima, pogotovo jer je počeo udarni shopping vikend, počele su akcije, sniženja i rasprodaje, a bili smo i u APISU - centralnom sustavu gdje stižu svi računi koji se izdaju.

'Jeftinije je nego prošli mjesec'

Oznake sniženja već su zašarenile gotovo sve izloge u trgovačkim centrima. Iako je vrijeme blagdanske kupnje prošlo, sad se zahuktavaju siječanjske akcije pa su mnogi pohrlili u trgovačke centre. 'Dosta je jeftinije nego prošli mjesec', rekao nam je jedan kupac.

Trgovci krizu osjete, ali su ipak zadovoljni. U sustav fiskalnih blagajni mali trgovci, zajedno će sa frizerima, obrtnicima, automehaničarima i ostalim slobodnim zanimanjima od 1. travnja, dok su ugostitelji od početka u fiskalizaciji. Problema, osim loše internetske veze zasad nema. 'U isto vrijeme izlazi autorizacijski kod, tako da smatram da je to odlična stvar i da je uvođenje fiskalne kase dobra za sve ugostitelje', rekao je Miro Ćurković, vlasnik jednog ugostiteljskog objekta.

>> VIDEO Znaju li Hrvati što znači 'fiskalno'?

Na fiskalnu blagajnu trenutno je povezano 11 235 obveznika, ali ovo je tek prvi val fiskalizacije u kojeg su ušla sva srednja i velika poduzeća te ugostitelji. Je li račun koji je izdan zaista zaprimljen, svaki građanin može provjeriti i sam. 'Građani su provjerili preko 12 tisuća puta, a preko sms upita svega 150 puta, od kojeg su oko 50 puta upiti internog zapisa te u testne svrhe', rekao je Želimir Pećnik iz APIS IT-a.

Porezni sustav nadzire se 24 sata, sedam dana tjedno. Svaka pogreška uvjeravaj bit će odmah korigirana. Za nekoliko dana porezni inspektori izlaze i na teren, a kazne će biti i do pola milijuna kuna.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook