Obavijesti Video Pretražite Navigacija
12. dan štrajka

Sindikati objavili u kojim se školama štrajka u ponedjeljak i poručili: ''Nećemo na sastanak sa Škorom!''

Sindikati najavljuju novi štrajk u školama (Foto: Dnevnik.hr)
Sindikati najavljuju novi štrajk u školama (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Sindikati najavljuju novi štrajk u školama (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati najavljuju novi štrajk u školama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Sindikati najavljuju nastavak štrajka u školama (Foto: Dnevnik.hr) Sindikati najavljuju nastavak štrajka u školama (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Sindikati najavljuju nastavak štrajka u školama (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i održali su konferenciju za novinare na kojoj će izvijestiti o daljnjem tijeku štrajka u školama. Najavili su da se u ponedjeljak štrajka u Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Danas je 12. dan štrajka učitelja u osnovnim i srednjim školama, a štrajka se u dvije županije - Zadarskoj i Šibensko-kninskoj.

Sindikati su na konferenciji za novinare objavili da se u ponedjeljak nastava neće održavati u tri hrvatske županije: Primorsko-goranskoj, Međimurskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Današnji odaziv uz srednjim školama je 87 posto, a u osnovnima 92 posto, kazala je Ana Tuškan, glavna tajnica Sindikata hrvatskih učitelja.

Tuškan je istaknula da su sindikati danas za mjesto održavanja konferencije za novinare odabrali zagrebački Muzej iluzija. ''Pitanje je je li iluzija vjerovati da će Vlada ispuniti sve obveze koje je sama sebi zacrtala, a koje smo postavili mi nerazumni prosvjetari, a to je da će do 2018. godine plaće prosvjetara biti izjednačene s plaćama zaposlenika u javnim službama? Je li iluzija vjerovati da će se ispuniti što je bilo rečeno?'' pitanja su koja postavlja Tuškan. 

''Ne povezujte nas s politikom''

Roditelje i ravnatelje Tuškan je zamolila za razumijevanje i zahvalila im na podršci koju dobivaju jer se, kažu, prosvjetari bore za bolju budućnost u zemlji. Komentirajući jučerašnji poziv Branimira Mihalinca Kolindi Grabar-Kitarović i Miroslavu Škori da se izjasne o zahtjevima sindikata, Tuškan je naglasila da štrajk prosvjetara nema veze s politikom niti predsjedničkim kandidatima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ŠTRAJKALI I fakulteti Sindikati objavili u kojim županijama neće biti nastave u petak te poručili: ''Mi nismo mala kap u kanti punoj mlijeka''

''Nemojte nas povezivati s politikom. Škole koje su došle na Markov trg izvesti pjesme sada su spojene s određenim predsjedničkim kandidatima. Oni su sada povrijeđeni. Mi se ne povezujemo s politikom i nismo ni za jednu političku stranku. Obrazovanje je naš cilj, a politika neka bude politika'', poručila je Šprem. Dodala je da ih ne zanimaju sastanci s pojedinima strankama i rekla da neće ići na sastanak niti s Miroslavom Škorom, koji je sindikate pozvao da se sastanu.

Pročitajte i ovo Branimir Mihalinec (Foto: Dnevnik.hr) Burne reakcije Mihalinec pozivom Predsjednici i Škori razbjesnio sve, ponajviše nastavnike

Jučerašnja konferencija za novinare izazvala je buru reakcija među učiteljima. Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec pozvao je predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i predsjedničkog sindikata Miroslava Škoru da javno iznesu svoj stav o štrajku učitelja. Predsjedničkom kandidatu Zoranu Milanoviću poručio je da ih njegov stav ne zanima jer ga je on pokazao ''2012. kada je jedino učiteljima smanjio plaće''.

"Uobičajena praksa svih interesnih skupina, a poglavito sindikata da prije svakih izbora traže mišljenja od onih koji imaju izgleda sudjelovati ozbiljno u toj trci", rekao je u petak Mihalinec. 

Izjave je komentirala i ministrica Blaženka Divjak.

"Apelerim sve da izađu iz svojih rovova, stranačkih i političkih i da prepoznaju ovu djecu oko nas kao prioritet ove države", rekla je. 
 

Predsjednica i Škoro odgovorili na poziv

Izjave Mihalineca kritizirali i sindikat Preporod, i sami nastavnici, ali i prozvani SDP, točnije njihov saborski zastupnik Željko Jovanović. "Eklatantan primjer političkog svrstavanja", rekao je Jovanović

Sindikat Preporod komentirao je Mihalinčev poziv upućen predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović.

''Predsjednica je svoje mišljenje o najmasovnijem zabilježenom štrajku u hrvatskoj prosvjeti već iznijela. Njezina tišina u posljednja dva tjedna je gromoglasna i govori vrlo rječito što misli o nama i našem štrajku. Ali kakve veze ima što predsjednički kandidat i poznati estradnjak Škoro misli o štrajku?

A ako ćemo anketirati predsjedničke kandidate, zašto onda nismo pitali i Mislava Kolakušića, Dejana Kovača, Daliju Orešković… ili čak Milana Bandića 2.0, Avu Karabatić i Ivana Pernara za njihovo mišljenje? Ima ih šesnaest, zašto tražiti mišljenje samo od dvoje?'' pitaju se prosvjetari.

Ipak, u četvrtak su se na Mihalinčev poziv oglasili i Predsjednica i Škoro. Grabar-Kitarović krivicu za situaciju u prosvjeti svalila je na bivšu Milanovićevu vladu te izrazila podršku prosvjetarima, dok je Miroslav Škoro rekao kako će ih primiti na razgovor.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene