Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministarstvo najavljuje kontrole

Apsurd: Učeničke karte dvostruko skuplje od radničkih otkako ih država financira sa 75%

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkad država sa 75% sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, autobusne karte drastično su poskupjele. U nekim slavonskim mjestima one su čak dvostruko skuplje od radničkih.

Otkad država sa 75% sufinancira prijevoz učenika srednjih škola, mjesečne karte za učenike postale su čak dvostruko skuplje od radničkih, iako je Vlada još u kolovozu donijela odluku da ne smiju biti skuplje. Kako bi spriječilo zlouporabe, Ministarstvo obrazovanja najavljuje kontrole.

Pročitajte i ovo Digitalni inovacijski inkubator - 2 Razmišljanje izvan okvira Potraga za najboljim mladim inovatorima: "Ovo je najbolji način učenja" Čokolada; ilustracija - 3 rekord probijen Prijeti nam najveća cijena slatkog grijeha u povijesti: "To više nitko ne može podnijeti"

Od 1300 kuna, koliko iznosi karta od Slavnskog Šamca do Slavnonskog Broda, 975 kuna ili 75% plaća država. Preostalih 325 kuna ili 25% prijevoznik se prvotno odrekao. No sada od općine i roditelja traži razliku do pune cijene, što ne bi bilo sporno da učenička karta u Slavonskom Šamcu, ali i susjednim općinama nije dvostruko skuplja od radničke.

"Cijena radničke karte u općini Velika Kopanica je 528 kuna, dok je cijena učeničke karte 1100 kuna, više od 50 posto u odnosu na radničku kartu", govori Ivan Meteš, načelnik Velike Kopanice.

Ovo nije prvi slučaj precjenjivanja učeničke karte. Zbog toga je Vlada još u kolovozu na svojoj sjednici održanoj u Kninu doniela odluku da učenička karta ne smije biti skuplja od radničke.

Kako bi tome stalo na kraj, Ministarstvo obrazovanja najavljuje kontrole, a općine se nadaju da će prijevoznici odustati od dodatnih 25 posto, ionako precijenjene učeničke karte.

"Općina bi htjela da roditelji što manje plaćaju, kud se već ovako svi raseljavaju, ali kad i općina nema novca. I da dajemo 100 kuna po učeniku mjesečno, to izađe skoro 200 tisuća kuna", govori Josip Nikolić, načelnik Sikirevaca.

Ove školske godine prijevoz srednjoškolaca državu će stajati 295 milijuna - naših kuna.

Na kraju ispada da su se učenici puno jeftinje vozili dok su kartu plaćali njihovi roditelji.

 

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene