Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar Jovanović

'Prijevoznici iskorištavaju srednjoškolce kao siguran izvor prihoda i povećavaju cijene'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada je danas donijela odluku o sufinanciranju međumjesnog javnog prijevoza za redovite učenike srednjih škola za razdoblje rujan-prosinac ove godine u visini 75 posto cijene mjesečne učeničke karte za vlak i autobus.

Sredstva bi se osiguravala jedinicama područne (regionalne) samouprave i Gradu Zagrebu iz državnog proračuna, a pravo na sufinanciranje ostvaruju učenici koji su redovito upisali i pohađaju srednju školu u školskoj godini 2013./2014. i kupuju mjesečnu učeničku kartu za autobus ili vlak, a udaljenost od mjesta prebivališta odnosno boravišta do mjesta škole iznosi im više od pet kilometara.

Pročitajte i ovo Bicikli - 5 Djeca oduševljena Rekreacija za sve: Općina svim učenicima trećih razreda poklonila bicikle Slika nije dostupna Jednaka kvaliteta za sve Evo zašto Vlada namjerava zatvoriti neke škole

>> U osnovne škole dolaze zdravi jelovnici!

Ako je cijena mjesečne karte za autobus veća od cijene mjesečne radničke karte, sufinancirat će se 75 posto cijene mjesečne radničke karte. U sufinanciranju preostalog iznosa mogu sudjelovati jedinice područne (regionalne) samouprave, prijevoznik i roditelji, što jedinica područne (regionalne) samouprave definira ugovorom odnosno odlukom. Od ukupnog broja srednjoškolaca, 41 posto njih su putnici, oko 73 tisuće, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

Najviše ih je u Međimurskoj (65 posto) i Varaždinskoj županiji (64), a najmanje u Gradu Zagrebu (15 posto). Najmanje učenika koji su iskoristili sufinanciranje je u Ličko-senjskoj županiji (697 učenika), a najviše u Splitsko-dalmatinskoj županiji (8.439 učenika), a prosječna mjesečna cijena po učeniku iznosila je 633 kune.

Najviša prosječna cijena mjesečne karte po učeniku bila je u Koprivničko-križevačkoj 1.140 kuna, a najniža u Primorsko-goranskoj županiji 343 kune. 'Zabrinjava to što prijevoznici iskorištavaju situaciju i srednjoškolce kao siguran izvor prihoda i kontinuirano povećavaju cijene, što smatramo da je neopravdano', ustvrdio je Jovanović.

Naša je procjena bila da će nam mjesečno za sufinanciranje trebati 26 milijuna kuna, no već sada je taj iznos došao do 32 milijuna kuna i postoji stalni trend povećavanja, naveo je. Stoga je uputio apel jedinicama lokalne samouprave da kroz pregovore s prijevoznicima nađu rješenje te da i prijevoznici sudjeluju u sufinanciranju prijevoza učenika 'kako bi 75 posto, koje sufinancira država, došlo što je moguće bliže 100-postotnom iznosu sufinanciranja srednjoškolskog prijevoza'. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene