Kako učenje pretvoriti u zabavu, najbolje znaju učenici Osnovne škole Ludina. Moslavački školarci imaju svoj organski vrt, uzgajaju kamilicu od koje proizvode čaj i sapune. Svoja znanja razmijenili su putem Interneta i kako to sve rade, objasnili školarcima u cijeloj Europi. Oni su tek jedna od hrvatskih škola uključenih u eTwinning projekt.


12.000 hektara polja kamilice u dječjim je rukama. Učenici Osnovne škole Ludina o poljoprivredi ne uče iz knjiga, već se njome bave. O svemu tome putem interneta upoznali su i školarce iz nekoliko europskih zemalja. 'Imamo mrkvu, luk, tikvice i krumpir', kazala je Hana Tesarek, učenica petog razreda.

Vezani članci Mladi pomažu sugrađanima - 7 Mladi Hrvatske digli cijelu zemlju na noge: Pogledajte koje su sjajne stvari učinili za svoje sugrađane Slika nije dostupna Upisi u srednju: Povećan broj bodova za natjecanja u znanju

Oni su dio - eTwininga, razmjene iskustava i znanja školaraca iz cijele Europe. Moslavački školarci putem video konferencije učili su o britanskoj poljoprivredi. Britance su učili i pjesme iz svog kraja.

>> Školarci iz Zagreba uče kineski jezik: 'Mislim da će postati jako važan!'

eTwining oblik je cjeloživotnog učenja. Kroz rad, svi uzrasti, od vrtića do srednjih škola uče o kulturi, jeziku i zavičaju drugih naroda, a interes u Hrvatskoj sve je veći. '1.900 članova koji dolaze iz 890 ustanova i aktivni su na više 760 eTwining projekata', kazala je Dunja Babić, stručna suradnica u Agenciji za mobilnost i programe EU.

Ovakvom razmjenom iskustava i znanja, učenici lakše svladavaju gradivo. 'Učenje stranih jezika, dobivanje različitih kompetencija što se tiče digitalnih alata koji im koriste u nastavi', kazao je Tomislav Pavlović, učitelj engleskog jezika. A bogatiji su i za iskustva koja će im oplemeniti životno znanje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook