Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedostatak prostora

Učenici na nastavu idu u cirkusku prikolicu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok Europska unija povećava proračun za obrazovanje, Hrvatska ga smanjuje. Jučer smo izvijestili o školama koje nemaju ni za kredu. Danas priča o školi u kojoj se zbog nedostatka prostora nastava održava u cirkuskoj prikolici.

Riječ je o Osnovnoj školi Nikole Tesle iz Mirkovaca pokraj Vinkovaca. Mirkovčane muči nedostatak prostora, ali i loše stanje u kojem se nalazi školska zgrada stara 250 godina. Dovoljno je reći da je zgrada iz 18. stoljeća. Do prije nekoliko godina ondje se ložilo. Instalacije su dotrajale. Zidovi oronuli. Sve vlaži i prokišnjava.

Pročitajte i ovo Srednja škola u Samoboru Prekinuta nastava Drama u školi u Samoboru: "Djeca su masovno počela kašljati, digli smo na noge sve službe" Ilustracija konzumirali amfetamin Skandal u školi: Učenici se drogirali na nastavi, u školu upala policija i privela trojicu

No, kao za inat u taj dio Vinkovaca doselilo je u posljednjih 10-ak godina dosta mladih obitelji. Broj školske djece se udvostručio. A bivša i sadašnja Vlada pred tim problemom zatvaraju oči. Stropovi. Zidovi. Podovi. Najstarija škola u Slavoniji vapi za obnovom.

'Već dugo očekujemo to, ali žao mi je što vjerojatno neću dočekati', rekla je Danijela Marić, učenica sedmog razreda. Sat njemačkog u cirkuskoj prikolici. Čitaonica u podrumu. Tjelesni u školskom hodniku. Učenici su posramljeni. 'S obzirom da su druge škole imale dvorane, malo je bilo neugodno kada pričamo o tome', kaže Marić.

>> I škole u stisci s novcem: Štedi se na spužvama i kredama!

Odgovornima nije ni najmanje neugodno. Projekt obnove i dogradnje škole stoji u ladicama dvije hrvatske Vlade već četiri godine. 'Lokacijska dozvola je produžena prije dvije godine i njezin rok je 24. studeni kada bi ona potpuno istekla', rekao je Anto Vidović, ravnatelj OŠ Nikola Tesla Mirkovci.

Kako bi spasili što se spasiti da, Vinkovci sami kreću u obnovu škole. 'Nažalost u ovom trenutku Ministarstvo prosvjete nije spremno financirati dogradnju ove škole i zbog toga smo mi to pokrenuli sami sa sredstvima koja imamo. U ovom trenutku to je oko milijun kuna za temelje', rekao je Mladen Karlić, gradonačelnik Vinkovaca.

Ne uključi li se država, obnova će početi i završiti na temeljima. Tko zna, možda i temelji, baš kao i cirkuska prikolica, posluže za nastavu. Učenika je u Mirkovcima sve više. 'Sada školu pohađa 282 učenika. Nama se svake godine povećava broj učenika. Prije 7 godina je bilo 182', rekao je Vidović. Učenici su uvjereni da se konačno grade nove učionice i dvorana za tjelesni.

Zavrijedila su ova djeca da im netko prizna kako će do daljnjega na nastavu u dotrajalu zgradu iz 18. stoljeća i cirkusku prikolicu nešto novijeg datuma. Bilo je potrebno 90 dana i čak 6 reportaža u Dnevniku Nove TV da odgovorni shvate da je prijelaz ispred škole opasan, te da na njemu stradavaju djeca. 90 dana za obični semafor. Pribojavamo se i pomisliti koliko će proći do nove škole. S tim da su već 4 godine izgubljene.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene