Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomažu i roditelji

I škole u stisci s novcem: Štedi se na spužvama i kredama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U posljednje dvije godine novac za režije ili kupnju potrošnog materijala u hrvatskim školama gotovo je prepolovljen. Ove sezone poskupljuje i grijanje. Na čemu će još štedjeti i kako će se to odraziti na nastavu?

Ploča, kreda, grafoskop, računalo. Sve je to za nastavu potrebno. Novca koji na mjesec dolazi za njihovu kupnju, u osnovnoj školi Vijenac sve je manje. 'Od 2010. kada smo imali 19.000 kuna i nešto za materijalne troškove došli smo na 11.000 kuna za 2012. godinu', kaže Stjepan Sokol, ravnatelj OŠ Vijenac iz Osijek.

Pročitajte i ovo Vatrogasci - 3 natjecanje fire combat Vatrogasci se prisjetili najtežih trenutaka: "Bilo je kao u paklu" Djeca u OŠ Ivanja Reka nastavu su slušala u dekama kvar na sustavu FOTO/VIDEO Skandal u Zagrebu! Djeca se zbog "slabe struje" smrzavala u učionicama, a djelatnik punio Mercedes. Imamo odgovor ravnateljice

Na svakom koraku štednja. Fotokopirni apart i pisač racionalno se koriste, a nerijetko pomažu i roditelji. Kvalitetnu nastavu u takvim uvjetima teško je održati. Štednja na djeci nastavnike ljuti. 'To je frustrirajuće, vrlo je frustrirajuće jer zaista su u pitanju banalne stvari', kaže nastavnica hrvatskog jezika u školi Vijenac.

>> Otvorena škola kod Dubrovnika obnovljena novcem europskih fondova

Daljnje rezanje situaciju će dodatno pogoršati, a novi problem je i skuplje grijanje. Dodatna sredstva Ministarstvo neće dati. Ono što su dobili, gradovi i županije kao osnivači škola moraju rasporediti. 'U tim vlastitim odlukama dužni su voditi računa o povećanju ovih rashoda', kaže Mirela Zagorac, iz sektora za financije MZOS-a.

Za grijanje će osnivači novac pronaći. 'Da se pokuša onaj dio neutrošenih sredstava iz nekih drugih stavki prenamijeniti za režijske troškove kako bi djeca i škole mogle normalno funkcionirati i tijekom zime', smatra Dražen Alerić, iz Odjela za društvene djelatnosti grada Osijeka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene