Nakon štrajka učenika slavonsko-brodske, karlovačke i pulske medicinske škole, u Ministarstvu obrazovanja raspravljalo se o provedbi strukovnog kurikuluma i načinima unapređenja obrazovanja.


Pulski medicinari još jučer su se vratili na nastavu. Znaju da se ništa ne može riješiti preko noći. No, ipak zamjeraju Ministarstvu što je do ove situacije uopće došlo. Osim, kako kažu, preopterećenog rasporeda zbog kojeg u školi i na praksi provedu čitav dan, muči ih i nepripremljenost za državnu maturu.

Vezani članci Slika nije dostupna Pročitajte što piše u priručnicima za nastavu zdravstvenog odgoja Slika nije dostupna Predstavljeni rezultati državne mature: Palo čak 4.000 učenika strukovnih škola!

Nevjerojatna stručna satnica s ukupnim fondom od 4.600 sati te 120 dodatnih sati ljetne prakse. Kurikulum s puno nedostataka, još više preopterećenja. 'Mislim da nitko nije pročitao taj kurikulum prije potpisivanja, mislim da je to bilo samo što prije da uđemo u Europu', kazao je Martin Stojčević, predsjednik učeničkog vijeća.

Odluku o uvođenju petogodišnjeg kurikuluma 2010. donio je bivši ministar Radovan Fuchs. U potpunosti je usklađena s Direktivom EU kao jedino pregovaračko rješenje. Za njegovu izmjenu potrebna je suglasnost svih zemalja članica. Taj bi proces pak trajao najmanje pet godina.

>>
Srednjoškolci ne odustaju od štrajka, reagiralo i Ministarstvo

'Ako vi nešto potpišete, to morate tako i provesti, ako vidite da neke stvari šepaju, dakle mi smo novi u toj priči, onda morate sami popravit prije nego što vam to netko drugi naredi', kazala je Dragica Šimunec, predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara.

U idućih pola godine provest će se nadzor radi utvrđivanja stvarnog stanja. Pritom iz Ministarstva dobre vijesti. 'Na sastanku su vrlo jasno demantirane dezinformacije koje su se pojavile u javnosti, a prema kojima se učenici nakon završetka škole neće moći uključiti na tržište rada na poslovima koje obavljaju medicinske sestre na prostoru EU, odnosno Hrvatske bez prethodnog stažiranja.

Naime, svi učenici moći se zaposliti odmah nakon završetka obrazovanja, tj. nakon uspješno izrađenog i obranjenog završnog rada bez stažiranja i polaganja bilo kakvih dodatnih ispita', stoji u priopćenju Ministarstva.

'I dalje mi ne vjerujemo. Mi bi htjeli da nam Ministar dođe osobno reći to, da nam da svoju riječ, tako da možemo njemu vjerovati', kazao je Stojčević. Ne isključuju ni ponovni izlazak iz školskih klupa. Ako se ne uspiju izboriti za sebe, kažu, onda će za neke nove generacije.

Učenici su svoje rekli, a  savjetodavni bi nadzor, dakle, u idućih pola godine trebao obići 23 srednje škole koje provode stručni kurikulum. Utvrde li se nedostaci donijeti će mjere i akcijski plan kako bi unaprijedili postojeće uvjete. Na inicijativu Ministra osnovana je i radna skupina koja je na raspolaganju školama kao tim za krizne intervencije.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook