Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podliježu mu sve mlađe osobe

Ubojica broj jedan u Hrvatskoj sve nemilosrdniji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
On je ubojica broj jedan u Hrvatskoj. Svake godine uzrokuje smrt oko osam i pol tisuća ljudi, što je grad veličine Raba. Riječ je o moždanom udaru. Liječnici upozoravaju, ako do sada niste, vrijeme je da se okanite loših navika i nezdrave prehrane.

Cigareta i alkohol u ruci, stres na poslu, a ljenčarenje kod kuće idealni su uvjeti za moždani udar. Građani kažu da su svjesni opasnosti. 'Najbolje vam je ne previše se živcirati, mirnije živjeti i tako, prehrana dobra', kaže jedna Zagrepčanka.

Pročitajte i ovo Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok Svinje u blatu (Foto: Dnevnik.hr) Strože mjere Prijeti li nam nestašica i poskupljenje mesa? "Ako ova bolest dođe, ubit će nam dušu za sva vremena"

Moždani udar prvi je uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. U svijetu svake dvije sekunde netko doživi moždani udar, a svakih 6 sekundi jedna osoba umre od posljedica moždanog udara. Poremeti li se protok krvi kroz žile mozak će ostati bez kisika i hranjivih tvari. Tako dolazi do pucanja krvnih žila. Liječnike najviše zabrinjava smanjenje dobne granice.

>> Moždani udar sve češći kod mlađih osoba

'Može se kazati da postoji neki trend da susrećemo osobe sa cerebovaskularnim inzultima, sve mlađe i mlađe', kaže dr. Anđelko Vrca, iz Zavoda za neurologiju KB Dubrava.

Moždani udar povezan je s visokom stopom smrtnosti, a trećina bolesnika trajno je onesposobljena i potpuno ovisna o pomoći drugih.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene