Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne priznaju presudu

UBIUDR ogorčeni presudom hrvatskom branitelju Hrastovu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke ogorčena je nepravomoćnom presudom hrvatskom branitelju Mihajlu Hrastovu.

Presudu bivšem specijalcu Mihajlu Hrastovu Vrhovni je sud iz oslobađajuće preinačio u četverogodišnju zatvorsku kaznu. Sud nije povjerovao njegovoj obrani da je na rezerviste JNA, koji su se predali u jeku napada na Karlovac, pucao u nužnoj obrane, ali ni iskazima dvojice preživjelih neprijateljskih vojnika koji su u ponovljenom ispitivanju ustvrdili da su na njih pucala četvorica pripadnika MUP-a iz drugačijeg oružja nego što ga je nosio Hrastov.

>> Hrastov: Zarobljenike na Koranskom pobile četiri osobe iz kalašnjikova

Kako se Hrastov od početka suđenja prije 20 godina branio da je pucao u nužnoj obrani kako bi otklonio napad na svoje suborce sud nije smatrao bitnim utvrđivati je li pucao i koliko je metaka odbacio, pojasnio je sudac. Iskazi dvojice preživjelih rezervista da su na njih pucala trojica ili četvorica hrvatskih policajaca iz kalašnjikova stoga su, po mišljenju suda, u suprotnosti s nesporno dokazanom činjenicom da je na Koranskom mostu pucano i iz strojnice 'ultimax' koju je nosio Hrastov jer su čahure iz tog oružja pronađene na mjestu zločina.

Na kaznu ispod zatvorskog minimuma Hrastov je osuđen zbog niza olakotnih okolnosti poput ranije neosuđivanosti, invalidnosti, PTSP-a i sudjelovanja u Domovinskom ratu u kojemu nije imao drugih incidenata. Sud je utvrdio i da Hrastov nije utjecao na odugovlačenje postupka jer je, osim na današnju presudu, uredno dolazio na sve rasprave. 'Bio je uvjerljiv kada je kazao da to nije puni život kada kaznu čekaš 20 godina', zaključio je sudac.

Udruga branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke (UBIUDR) ogorčena je nepravomoćnom presudom Hrastovu. Predsjednik UBIUDR-a Mladen Pavković u današnjem priopćenju ističe da su 13 srpskih rezervista, za čije ubojstvo je osuđen Hrastov, zapravo bili 'srpski četnici, ili točnije rečeno agresori na Republiku Hrvatsku' i pita 'zašto se ova iznimno važna činjenica prešućuje i marginalizira, pa ispada da je u vrijeme rata na Koranskom mostu bio sukob 'hrvatskog policajca' i tamo nekih nevinih 'srpskih rezervista'?'

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Zoran Milanović objava na facebooku Milanović na Fejsu: "To je alarm za sve nas"

>> Mihajlo Hrastov proglašen krivim, dobio četiri godine zatvora!

'To što se 21 godinu radi s bivšim hrvatskim policajcem, 70-postotnim ratnim vojnim invalidom, koji ima besprijekoran ratni put, nije ništa drugo nego zastrašivanje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji', smatra Pavković i naglašava da UBIUDR takvu presudu ne može priznati 'tim prije što za agresiju na Republiku Hrvatsku, za ubijanje, pljačke i protjerivanje na stotine tisuća Hrvata, ne da se vode sudski sporovi, već za iznimno veliki broj srpskih i crnogorskih četnika i pripadnika zloglasne JNA, kako kaže, nisu ni započeli'.

Pita se tko je primjerice kao Hrastov osuđen na 'samo' četiri godine za rušenje i ubijanje u Vukovaru, Škabrnji, Voćinu, Osijeku, Vinkovcima, Dubrovniku, Zadru, Gospiću, Pakracu, Lipiku i u mnogim drugim mjestima i gradovima diljem Hrvatske te tko je ikada osuđen od srpskih terorista za mučenje Hrvata u brojnim četničkim logorima, ili pak za neku od 144 dosad otkrivenih masovnih grobnica?

'Tko je, naposljetku, od četnika osuđen za masakr nad čak 400 dječaka i djevojčica, od kojih je najviše ubijeno u Slavonskom Brodu? Nitko nije suđen ni osuđen ni za rušenje hrvatskih bolnica i ubijanje ranjenika! Kako onda da priznamo ovu presudu?', pitaju se iz UBIUDR-a. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene