U Zemuniku se u srijedu otvara Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga.

Galerija


Sve je spremno da se u srijedu u Zemuniku otvori Međunarodno središte za obuku specijalnih zračnih snaga. 

Vezani članci Ministar obrane Damir Krstičević i američki veleposlanik Robert Kohorst u probnom letu helikoptera Black Hawk (Foto: MORH) Hrvatska postaje NATO-ov centar za obuku specijalnih zračnih snaga, uskoro stižu dva moćna helikoptera Kanader (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Prijeti li kolaps hrvatskoj floti kanadera? Odlazak aviomehaničara u inozemstvo zaprijetio pripremama za protupožarnu sezonu

Hrvatska je kao zemlja domaćin na sebe preuzela obvezu otvaranja ovakvog središta potpisivanjem memoranduma u listopadu 2018. Godinu i dva mjeseca poslije ovo će se središte i otvoriti. Koliko je ono važno objasnio je Tomislav Pušnik, direktor MSAP-a. 

"Značaj je velik. Neki od razloga su jačanje obrambenih sposobnosti RH, poziciniranje RH u NATO savezu i regiji, ali i jačanje NATO saveza u globalu. NATO je jak koliko su jake njegove članice", rekao je Pušnik. 

U središtu će se obučavati zrakoplovne posade Bugarske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske 

"Obuka će biti realistična. Onako kako bi se u budućnosti trebali boriti, takva treba biti i obulka. Sastoji se od teorijske obuke koja će biti preduvjet da se starta sa letačkom obukom koja će se provoditi 18 tjedana", zaključio je Pušnik. 

Na svečanosti će sudjelovati, uz ostale, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, bugarski potpredsjednik Vlade i ministar obrane Krasimir Karakačanov, slovenski potpredsjednik Vlade i ministar obrane Karl Erjavec, mađarski ministar obrane Tibor Benko, pomoćnik Glavnog tajnika NATO Saveza Camille Grand, zapovjednik NATO Zapovjedništva specijalnih operacija general Eric P. Wendt i brojni drugi uzvanici.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr