Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svjetski dan divljih vrsta

Radionica u ZOO-u: Ilegalno trgovanje životinjama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U povodu Svjetskog dana divljih vrsta 3. ožujka, koji se ove godine obilježava po prvi put, danas je u zagrebačkom Zoološkom vrtu za djecu i odrasle priređen edukativno-zabavni program radi podizanja svijesti o važnosti očuvanja tih vrsta te kao upozorenje na problem ilegalne trgovine tim vrstama.

Program se održava uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i prirode, a zamjenik ministra Hrvoje Dokoza istaknuo je kako se tim aktivnostima želi osvjestiti građane da uživaju u raznolikosti divljih biljnih i životinjskih vrsta, ali ih i upozori na problem ilegalne trgovine.

Pročitajte i ovo Beba velikog bijelog morskog psa Sve dokumentirali VIDEO Vjeruju da su jedini koji su vidjeli mladunče velike bijele psine: ''Ovo bi mogao biti prvi dokaz koji imamo o njima u divljini'' Beba alpaka - 1 Atrakcija za posjetitelje Veliko veselje na istoku Hrvatske: ''Na svijet je došla predivna pahuljica"

'O kojoj se veličini problema radi najbolje govori da je godišnja procjena ilegalne trgovine divljim vrstama u svijetu između 100 i 150 milijardi kuna. To je smješta na četvrto mjesto - iza trgovine oružjem, drogom i ljudima', istaknuo je Dokoza. Rekao je da je inspekcija Ministarstva prošle godine zaplijenila 320 primjeraka ugroženih i zaštićenih vrsta, a najveći broj odnosio se na vrste iz Hrvatske - kornjače obične čančare ili derivate proizvedene iz ptica grabljivica.

Kazao je da je inspekcija zaplijenila i razne druge primjerke ugroženih i zaštićenih vrsta, primjerice predmete izrađene od kože pitona, pa do egzotičnih divljih vrsta. 'Sve to dolazi zbog želje neodgovornih pojedinaca da imaju egzotičnu vrstu ili nekakav suvenir proizveden od zaštićenih divljih biljnih i životinjskih vrsta, što dovodi neke vrste gotovo do izumiranja', istaknuo je Dokoza.

Evo što se sve pokuša prokrijumčariti preko hrvatskih granica!

Dodao je da upravo zbog toga danas u ZOO-u, osim što educiraju, žele i građane upozoriti na vrste s kojima je zabranjena trgovina. 'Cilj je dizanje svijesti o važnosti očuvanja divljih životinjskih i biljnih vrsta, jer se zbog nekakvih sitnih ciljeva pojedine vrste već sada nalaze pred izumiranjem', istaknuo je Dokoza.

Ravnatelj Državnog zavoda za zaštitu prirode Matija Franković istaknuo je kako se osim ovakvih radionica za širu javnost provode i stručne radionice vezane uz ilegalnu trgovinu, u kojima obučavaju policiju i carinu, posebno u svjetlu članstva Hrvatske u EU.

Po riječima ravnateljice zagrebačkog ZOO-a Davorke Maljković, posjetitelji ZOO-a danas su mogli dotaknuti živog pauka ptičara i saznati koliko problema paucima stvara ilegalna trgovina kućnim ljubimcima. Mogu se okušati i u ulozi istražitelja, pripremiti poslasticu za majmune te pokušati odgonetnuti uzorke kroz digitalnu lupu.

'Djeca su radoznala, otvorena su za nova znanja i ZOO najčešće apelira na najmlađe jer smatramo da će kasnije u životu biti upravo oni ti koji donose ključne odluke i dobro je osvijestiti prave ideje u pravo doba života', istaknula je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene