Ispred zagrebačke katedrale tisuće vjernika su sve do ponoći će čekati u redu od Trga bana Jelačića kako bi vidjeli tijelo sveca Leopolda Bogdana Mandića.


Tijelo jednog od najomiljenijih hrvatskih svetaca Leopolda Bogdana Mandića stiglo je u Hrvatsku. Danas ga je zajedno s tisućama vjernika pred zagrebačkom katedralom dočekao kardinal Josip Bozanić. Iako je preminuo prije gotovo 75 godina, njegovo tijelo potpuno je očuvano, što mnogi vjernici smatraju čudom. Svetim ga je proglasio papa Ivan Pavao Drugi 1983. godine.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Drugi tjedan sam u Jasenovcu i mislim da bi poruka trebala biti da se mi Hrvati ujedinimo' Slika nije dostupna POVIJESNI DAN Započeo ritual koji se u katoličkoj Crkvi održava od 1500. godine

Od popodnevnih sati tisuće vjernika strpljivo su čekale kako bi vidjeli tijelo Svetog Leopolda Mandića. Prema procjenama policije dosad je uz lijes prošlo gotovo 3 tisuće ljudi. Vjernicma je omogućeno i ispovijedanje kraj tijela sveca sve do ponoći. Nakon zagrebačke katedrale, lijes s tijelom Svetog Leopolda Mandića bit će premješten u župu koja nosi njegovo ime u Dubravi. U ponedjeljak tijelo svetoga Leopolda odlazi u Sloveniju, a nakon toga vraća se u Padovu.

Stakleni sarkofag s tijelom sveca nakon 75 godina vraćen je u Hrvatsku.

Vjernici napominju kako im ovo puno znači, osobito u godini milosrđa čijim je zaštitnikom proglašen upravo Leopold Mandić.

Sveti Leopolod Mandić inače bio je kapuciner, ali i veliki ispovjednik, i upravo zato, sada u godini milosrđa u prvi plan dolazi vrijednost sakramenta ispovjedi. Zbog toga će se u zagrebačkoj katedrali ispovijedi danas moći obaviti sve do ponoći.

Njegovo je tijelo smješteno u sarkofag pod staklom, koje će se moći dodirnuti. Sarkofag će biti postavljen u zagrebačkoj katedrali ispred glavnog oltara. Tijekom čašćenja vjernici će moći doći do samoga sarkofaga, a za vrijeme misnog slavlja bit će postavljena ograda.

Od petka do ponedjeljka ujutro tijelo svetog Leopolda Mandića bit će izloženo vjernicima u crkvi Sv. Leopolda u zagrebačkoj Dubravi.