Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra zima

Više od 3600 stanova u Vukovaru pred zimu ostaje bez grijanja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još nije riješen problem naplate isporučenog plina, dugovanja tvrtke Tehnostan prema Prvom plinarskom društvu su šest milijuna kuna.

Problem s naplatom isporučenoga plina u Vukovaru još uvijek nije riješen te je do daljnjega nepoznato hoće li Vukovarci pred sami početak zime ostati bez grijanja jer će radi dugovanja biti obustavljena isporuka plina.

Pročitajte i ovo Predrag Mišić (Foto: Anamaria Batur/Dnevnik.hr) PREDRAG MIŠIĆ Tko je Srbin kojeg DP želi za ministra branitelja? Branio je Vukovar od agresora, a 2014. godine razbio je ćiriličnu ploču Slika nije dostupna Vukovarci na rubu Imaju najveće račune za grijanje: Popravkom toplovoda nije rješen njihov problem

'Svi smo svjesni problema ali i rizika te zajedno radimo na tome da nastali problem riješimo. Mislim da ćemo do kraja tjedna znati hoćemo li uspjeti pronaći neko rješenje ili ćemo morati stati sa grijanjem', kaže direktor vukovarske gradske tvrtke Tehnostan Ivan Kamerla koja je zadužena za proizvodnju i isporuku toplinske energije.

Hoće li mnogi Vukovarci ostati bez grijanja?

Dodaje da su Tehnostan i Prvo plinarsko društvo (PPD) u stalnom kontaktu kao i da su prošloga petka bili na sastanku u Zagrebu sa čelnicima Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje kojima je također predstavljen kompletan problem.

Problem je izašao u javnost kada je PPD od Tehnostana zatražio da podmiri nastala dugovanja na ime isporučenoga plina koja su dosegla šest milijuna kuna.

Najavili su da će u protivnom prekinuti isporuku plina koji je osnovni energent za proizvodnju toplinske energije.

Ukoliko dođe do takvoga scenarija radijatori u više od 3600 stanova u Vukovaru, kao i dio poslovnih prostora, na samome početku zime, za koju se najavljuje da će biti jedna od najhladnijih u zadnjih sto godina, ostat će hladni.

Može se samo pretpostavljati što bi to moglo značiti za građane koji žive u stanovima i koji nisu pripremljeni za mogućnost prekida grijanja.

Počela sezona grijanja: Obavezno pročitajte ove savjete!

'Nažalost, to je za sada realna mogućnost. Činjenica je da Tehnostan duguje tih šest milijuna kuna na ime isporučenoga plina ali činjenica je i da naši potrošači nama duguju desetak milijuna kuna. Postoje i pravomoćne sudske presude ali naplata ide jako sporo. Svakodnevno smo u kontaktu, a sve s ciljem da se pronađe neko riješenje. Postoje neke mogućnosti. Trenutno niti Tehnostan može doći do sredstava koje potražuje niti PPD može do svoga novca kojeg potražuje od nas', istakao je Kamerla.

Građanima koji se interesiraju za ovo pitanje gradonačelnik Vukovara Željko Sabo rekao je da je to velik i složen problem kao i da se pregovara te da se nada da do toga ipak neće doći.

Na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća donesen je zaključak da se Vladi RH uputi pismo kojim se traži da Vlada hitno podmiri dugovanja Tehnostanu od 3,3 milijuna kuna na ime plaćanja pričuve za stanove u državnom vlasništvu s kojim bi zatim bio podmiren i dio duga prema PPD-u.

Upućeno je i pismo PPD-u sa molbom da se odgodi naplata njihovih potraživanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene