Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava predstavio je u utorak nacrt prijedloga Zakona o poticanju ulaganja na području Grada Vukovara koji je još u siječnju upućen predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću, a trebao bi, ukoliko bude prihvaćen, zamijeniti postojeći Zakon o Vukovaru, donesen 2001.


"U prijedlogu novoga zakona zadržali smo i neke stavke staroga zakona, ali donijeli i niz novih stavki koje bi trebale potaknuti razvoj poduzetništva. Očekujemo da će nacrt zakona ući u hitnu saborsku proceduru", rekao je Penava i izrazio uvjerenje da će zakon biti izglasan do ljeta.

Vezani članci Ivan Penava Penava: "Ne želimo nikoga ograničavati u dolasku u Vukovar, ali limita mora biti" Ivan Penava Vukovar opet odbio proširiti prava srpskoj manjini, podržao ih i ministar: "Oni najbolje znaju situaciju"

Prema tom prijedlogu, poduzetnik koji posluje u Vukovaru ne bi plaćao porez na dobit ako zapošljava najmanje 10 radnika na neodređeno vrijeme koji imaju prebivalište i borave na području Vukovara. Poduzetnik koji zapošljava od 3 do 9 radnika na neodređeno vrijeme plaćao bi 50 posto propisane stope poreza na dobit. Isto tako poduzetnici imaju pravo na povrat 50 posto uplaćenih doprinosa za mirovinsko i zdravstveno osiguranje za svakoga osiguranika, odnosno, svoga zaposlenika koji ima zasnovan radni odnos i prebivalište u Vukovaru.

Po Penavinim riječima, motiv za donošenje zakona je činjenica da postojeći zakon o Vukovaru nije polučio rezultate zbog kojih je donesen.

Kazao je i kako se Vukovar ne može uspoređivati s drugim gradovima i područjima u Hrvatskoj s obzirom da se radi o gradu koji je pretrpio 9,5 milijardi kuna izravne ratne štete pri čemu su one neizravne i 4 do 5 puta veće.

(Hina)