Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šokantno: Svaki udisaj u Vranjicu je ruski rulet! Vlakna azbesta i na splitskim balkonima.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šokantni podaci o zagađenju u Vranjicu. U travnju prošle godine tamo je izmjerena tri puta veća količina azbesta u zraku nego što je propisano.

Lovro Grgić iz Udruge za zaštitu okoliša 'Barbarinac', tvrdi da je na taj način Ministarstvo zaštite okoliša i prostornog uređenja izravno ugrozilo stanovništvo, a iako je analizu platila država, podaci su tajni. 

Pročitajte i ovo Fekalije u Vranjičko-solinskom zaljevu Užas u blizini Splita FOTO "Govno koje je prelilo čašu": Građani zgroženi zbog fekalija u moru, zna se i krivac Imovina za koju država ne mari - 1 Poziv Domagoja Mikića Koje tajne krije napuštena vojarna nadomak Drniša? "Ovo se nije smjelo dopustiti''

Epicentar zagađenja je 11 kilometara, a takva ekološka katastrofa izazvala je stotine smrti i oboljenja, tvrde iz Udruge Barbarinac. 

U posljednjih deset godina umrlo je 200 ljudi. Azbestoza je neizlječiva bolest pluća čiji su uzročnici mikroskopske čestice azbesta. 

Vranjičani nam kažu 'otiđite na groblje, upravo danas sahranjen je još jedan radnik'. 

Na groblju zaista, svježe cvijeće za bivšeg radnika tvornice Salonit. Ni na susjednoj grobnici još se nije osušilo cvijeće za dva brata umrla u zadnjih deset dana. 

U posljednjih nekoliko mjeseci pet radnika tvornice umrlo je od azbestoze. Cijevi su i dalje tu. Ministarstvo nije našlo za shodno upozoriti radnike, mještane i ostale da je koncentracija azbesta ovdje trostruko veća nego u drugim gradovima. 

Svaki udisaj u Vranjicu je ruski rulet, a ovo je zapravo predgrađe Splita. Vlakna azbesta lete i do 11 kilometara pa ih vjetar definitivno nosi i po splitskim balkonima. Tomi Mandiću azbestno vlakno uvuklo se u pluća iako nije radio u tvornici već živi u blizini. 

Ni suprug Suzane Grubišić nije radio u tvornici. Sjeća se kako ga je bolest pojela u jedva godinu dana. Azbestoza je oblik raka pluća, umire se u velikim mukama. 

'Strašno je to bilo, ni morfij mu nije pomagao, jauci, nismo nikad spavali', tvrdi Suzana.
 
Odvoženje otpada iz zatvorene tvornice počelo je pa stalo.Time bi se trebali baviti radnici ugašene tvornice. 

Najstrašnije je to što Ministarstvo ne upozorava roditelje djece da je koncentracija azbesta upravo na jednom dječjem igralištu trostruko veća od zdravstveno dopuštene, kažu u Udrugama. Igralište je ukopano u staro odlagalište azbesta. 

'Ministarstvo je naručilo mjerenje čestica azbesta u zraku ali te brojke nisu bile dostupne javnosti zbog poražavajućih mjerenja', tvrde iz Udruga.

Ministarstvo okoliša demantira trostruku koncentraciju azbesta. Za sutra su sazvali konferenciju za novinare. Mogu li riječi zaustaviti nove osmrtnice?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene