Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na gradilištu

U Vinkovcima pronađeni rimski grobovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na gradilištu trgovačkog centra u vinkovačkoj gradskoj četvrti Lapovcima arheolozi Gradskog muzeja, koji na tome mjestu od prošlog tjedna obavljaju zaštitne arheološke radove, naišli su na osam rimskih grobova.

Arheologinja Anita Rapan-Papeša rekla je da je sedam grobova bilo u rakama ukopanim u zemlju, a jedan je bio ozidan opekom. Riječ je o ‘B’ arheološkoj zoni u Vinkovcima, području zapadne nekropole Coloniae Aureliae Cibalae, rimskoga grada koji se prostirao na tlu današnjih Vinkovaca, a za koji su arheolozi imali podatke da ‘krije’ određene arheološke nalaze iz rimskog doba, rekla je Anita Rapan-Papeša.

Pročitajte i ovo Ilustracija Završena obdukcija Policija otkrila uzrok smrti osobe pronađene u Bosutu Ilustracija Uzrok nesreće nije poznat Poginuli mladići, vozač se BMW-om zabio u stablo? "Znam dečka, nedavno je kupio auto, nikada nije divljao po cesti"

‘Nažalost, kao i svi dosad pronađeni rimski zidani grobovi na području grada, i ovaj je bio opljačkan’, istaknula je, dodajući kako su zidani grobovi obično pripadali bogatijim pripadnicima cibalitanske zajednice, pa su upravo zato bili na meti pljačkaša u kasnijim razdobljima. Po njezinim riječima, u zemljanim grobovima, osim posmrtnih ostataka pokopanih osoba, nisu pronađeni važniji nalazi, osim jednoga brončanog prstena.

Svi nalazi iz grobova poslani su na daljnju analizu u vinkovački Gradski muzej, čiji će se arheolozi na lokaciji budućega trgovačkog centra Kauflanda zadržati najvjerojatnije još desetak dana, dok ne završe predviđeni zemljani iskopi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene