Ruže
Ruže Foto: Davor Javorović/Pixsell

Prošle je godine u najromantičnijem mjesecu u godini uvoz ruža porastao za čak 14 posto. Iz Hrvatske gospodarske komore kažu da sličan trend očekuju i ove godine.


Uvoz ruža uoči Dana zaljubljenih prošle je godine porastao s 376.000 eura u siječnju na čak 639.000 eura u veljači. Slično se očekuje i ove godine, kažu u  Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Vezani članci Duje Ćaleta-Car i Adriana Đurđević Lijepa djevojka Ćaleta-Cara čestitkom za Valentinovo kod svojih pratitelja izazvala divljenje In Magazin: Pravila igre - 1 Što je zajedničko Pravilima igre i pokojnom makedonskom slavuju Toši Proeskom?

Prema podacima HGK-a, u odnosu na godinu ranije, u veljači 2019. godine uvoz ruža porastao je za 14 posto, točnije s 1,2 milijuna komada na 1,4 milijuna ruža. U prvih deset mjeseci prošle godine u Hrvatsku je uvezeno ruža u vrijednosti višoj od 5 milijuna eura, što je porast od 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018., kada je uvezeno 3,8 milijuna eura.

Najviše ruža uvozi se iz Nizozemske, a nešto manje iz Slovenije i Njemačke. Osim ruža, prošle se godine uvozilo i rezano cvijeće za bukete i ukrase.

Iako raste uvoz ruža, Hrvatska istovremeno bilježi pad izvoza ruža i cvijeća općenito. Tako je tijekom prvih deset mjeseci 2019. godine izvezeno ruža u vrijednosti od 186.000 eura, odnosno 15 posto manje nego u istom periodu u godini ranije. Najviše cvijeća Hrvatska izvozi u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Inače, Europska unija uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze. ''Većina cvijeća na europsko tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije, pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija'', poručuju iz Hrvatske gospodarske komore.