Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše ih stiže iz Nizozemske

U najromantičnijem mjesecu u godini uvoz cvijeća koje podsjeća na ljubav drastično raste

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošle je godine u najromantičnijem mjesecu u godini uvoz ruža porastao za čak 14 posto. Iz Hrvatske gospodarske komore kažu da sličan trend očekuju i ove godine.

Uvoz ruža uoči Dana zaljubljenih prošle je godine porastao s 376.000 eura u siječnju na čak 639.000 eura u veljači. Slično se očekuje i ove godine, kažu u  Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Pročitajte i ovo Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije" Slika nije dostupna Obaramo rekorde Mjesec ljubavi: U Hrvatsku u veljači uvezeno više od milijun svježe rezanih ruža, većina ih dolazi iz egzotičnih destinacija

Prema podacima HGK-a, u odnosu na godinu ranije, u veljači 2019. godine uvoz ruža porastao je za 14 posto, točnije s 1,2 milijuna komada na 1,4 milijuna ruža. U prvih deset mjeseci prošle godine u Hrvatsku je uvezeno ruža u vrijednosti višoj od 5 milijuna eura, što je porast od 31,3 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018., kada je uvezeno 3,8 milijuna eura.

Najviše ruža uvozi se iz Nizozemske, a nešto manje iz Slovenije i Njemačke. Osim ruža, prošle se godine uvozilo i rezano cvijeće za bukete i ukrase.

Iako raste uvoz ruža, Hrvatska istovremeno bilježi pad izvoza ruža i cvijeća općenito. Tako je tijekom prvih deset mjeseci 2019. godine izvezeno ruža u vrijednosti od 186.000 eura, odnosno 15 posto manje nego u istom periodu u godini ranije. Najviše cvijeća Hrvatska izvozi u Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu.

Inače, Europska unija uveze deset puta više rezanih ruža nego što ih izveze. ''Većina cvijeća na europsko tržište stiže iz Kenije, Etiopije, Ekvadora i Kolumbije, pa je vrlo vjerojatno da se i u našim cvjećarnama mogu pronaći ruže iz tih egzotičnih destinacija'', poručuju iz Hrvatske gospodarske komore.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene