Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od 8 do 11 sati

Djelomična pomrčina Sunca vidljiva i u Hrvatskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva djelomična pomrčina Sunca u ovoj godini dogodit će se već 4. siječnja i moći će se vidjeti iz Europe, uključujući Hrvatsku, te iz sjeverne Afrike, s Bliskog istoka i iz srednje Azije.

Djelomična pomrčina Sunca prvo će biti vidljiva sa sjevera Alžira, oko 7.40 sati po srednjeuropskom vremenu, a zatim će se premiještati na istok, pa će je gotovo cijela zapadna Europa moći promatrati pri izlasku Sunca. Pojava će trajati sve do podneva.

Pročitajte i ovo Donald Trump - 4 Anti NATO retorika Donald Trump je napravio uslugu Europi Donald Trump Učinio uslugu? Što Trumpova šokantna izjava znači za Europu: "Sjetite se kako su se nosili s raspadom Jugoslavije 1990-ih"

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec nađe točno između Zemlje i Sunca, odnosno kada Zemlja zalazi u Mjesečevu sjenu, što se može dogoditi samo za faze mlađaka. S obzirom na to da će ovoga puta Mjesec samo djelomično zakloniti Sunčevu ploču, pojava se ne smije promatrati bez korištenja zaštitnih naočala.

Prva od četiri djelomične Sunčeve pomrčine u 2011.

Kako je prošloga tjedna priopćeno iz zagrebačke zvjezdarnice, iz Hrvatske će se djelomična pomrčina Sunca vidjeti prijepodne, a u sredini (maksimumu) pomrčine imat će dosta veliku fazu od oko 75 posto. Iz većine hrvatskih gradova bit će vidljiva već koju minutu prije 8 sati i potrajat će skoro do 11 sati. Naravno, Hoće li se astronomska pojava doista moći vidjeti ovisi i o vremenskim prilikama. Prema prognozama, u utorak bi u većini Hrvatske trebalo biti oblačno i poluoblačno pa se pomčina zasigurno neće moći vidjeti u svakom dijelu zemlje.

>> Djelomična pomrčina Sunca 4. siječnja, vidjet će se iz Hrvatske

U 2011. godini bit će ukupno četiri djelomične Sunčeve pomrčine i dvije potpune Mjesečeve, što je rijetka kombinacija koja će se u 21. stoljeću dogodit tek šest puta. Potpune pomrčine Sunca neće biti sve do studenoga 2012., a i tada će biti vidljiva samo stanovnicima Južne Amerike i Oceanije. (A.V./T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene