U povodu obilježavanja međunarodnog Dana sjećanja na romske žrtve genocida u II. svjetskom ratu - Samudaripen, u Uštici nedaleko Jasenovca u nedjelju je otvoren Romski memorijalni centar, uz poruku da će taj centar postati mjesto okupljanja, a ne mjesto prijepora.

Galerija


Memorijalni centar Uštica otvorili su predsjednica Saveza Roma Hrvatske Suzana Krčmar, saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Vezani članci Slika nije dostupna NEW YORK U EUFORIJI Papa Franjo za 80.000 ljudi je bio doslovno dobitak na lutriji Slika nije dostupna VIDEO Evo što bivši zatvorenici predlažu za Goli otok

Kajtazi je govoreći na otvaranju centra podsjetio je da je na današnji dan 1944. u Auschwitzu uništena posljednja skupina Roma te se na taj dan komemorira svim romskim žrtvama genocida u Drugom svjetskom ratu.

"Na ovom mjestu komemorimo žrtvama ustaškog režima prisjećajući se svih romskih i neromskih žrtava iz tog režima", rekao je Kajtazi te izrazio nadu da će Romski memorijalni centar Uštica postati mjesto okupljanja, a ne prijepora. Mi ćemo se sigurno potruditi da tako bude te se nadam da će nas i drugi u tome slijediti, dodao je.

"Romi su na prostoru Uštice bili izloženi iživljavanju, pljački i genocidu, no transgeneracijsku bojazan, nepovjerenje i socijalnu isključenost Romi do danas osjećaju. Ovo je zato iznimno važna poruka prema Romima i siguran sam, da će ovaj projekt biti temelj za rješavanje i brojnih drugih problema koje do danas nismo uspjeli riješiti", rekao je Kajtazi.

Nakon svečanog otvorenja održan je i tradicionalni komemorativni program. Pročitana su neka od imena Romkinja i Roma ubijenih i pokopanih u Uštici. Na komemoraciji su bili i predstavnici vjerskih zajednica u Hrvatskoj, paroh Dragan Antonić, velečasni Pejo Oršolić i efendija Alen Crnkić.

Romski memorijalni centar Uštica u istoimenom je selu, nadomak Jasenovca jedna je od lokacija na kojoj su ubijane romske žrtve deportirane u koncentracijski logor Jasenovac. U sklopu Memorijalnog centra nalazi se romsko groblje s 21 masovnom grobnicom.