U turističkom mjestu Molunat u Konavlima dogodio se ekološki incident - u more su bačene tisuće mrtvih riba. Mještani i turisti šokirani su, a ribari su prošli bez kazne jer se službe ne mogu dogovoriti tko je nadležan.

Galerija


Tisuće riba plutale su u ponedjeljak uvalom u Molunatu, najjužnijem mjestu na moru u Hrvatskoj. Izbacila ih je ribarica, a mještani su vrlo brzo sve sami očistili.

Vezani članci Koronavirus u školi, ilustracija Srezali joj tri plaće jer nije spriječila dvojicu učenika da si daju pet: "Opomenula sam ih, ali je baš tad naišla ravnateljica"" Uvala Sumratin, arhiva Nemojte se kupati! More na šest dubrovačkih plaža onečišćeno fekalijama

U utorak su u Molunatu tek dvije ribarice, a ostale su isplovile prema nekim drugim mjestima. U ponedjeljak su i mještani i kupači skupljali ribe koje su plutale. Riba sada nema, ali je more bez obzira na to onečišćeno.

Riba u moru šokirala je i brojne turiste koji se odmaraju u Molunatu.

Problem s ribaricama i odlaganjem otpada iz brodova traje godinama, a mještani tvrde kako nema reda i to se koristi. Sami ribari koji su tek sutradan ujutro stigli u mjesto osuđuju čin kolega.

"Neodgovornost pojedinaca. Ribu koja se ne može prodat, koja je višak trpamo isto u kašete kao i ostalu ribu i onda šaljemo u tvronicu, onda oni zbrinjavaju to", govori ribar Petar Andrejić.

Bez sankcija za zagađenje

No, ribari koji su pogriješili i onečistili more i kopno prošli su bez kazne jer ih nema tko kazniti. Općina, Županija, Lučka Uprava, ministarstvo – svi prebacuju odgovornost.

"Komunani redar nema ingerenciju nad lučkim područjem niti može sankcionirati takve pojavnosti, to može sankcionirati samo županijska lučka uprava", govori Miljenko Mikulić iz općine Konavle.

A iz glavne i odgovorne Županijske lučke uprave nema odgovora.Problem je što su pravilnici tek slovo na papiru.

Molunat je inače samo ukrcajno i iskrcajno mjesto za brodove do 15 metara, a gotovo svakoga dana ovdje se privezuju puno veći brodovi i ponekad ostaju satima. Nadležnih koji bi ih sankcionirali nema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr