Ponovno problemi s drogom u redovima Hrvatske vojske. U svega nekoliko dana na čak tri lokacije otkriveni su novi slučajevi konzumacije.

Galerija


Tri hrvatska vojnika u tri vojarne pali su na testiranju – u zrakoplovnoj bazi na Plesu, Zemuniku, gdje je otkriven pripadnik protuzračne obrane, te u gardijskoj brigadi u Petrinji. Sva tri slučaja otkrivena su u proteklih nekoliko dana.

Vezani članci Hrvatska vojska postavila šator Alaska ispred šibenske Opće bolnice - 6 Hrvatska vojska postavila šator ispred šibenske bolnice, u njemu će biti oboljeli od koronavirusa Zagrebačka policija zaplijenila 45 kilograma droge - 5 Veliki ulov zagrebačke policije: Dileri u kući i automobilu skrivali marihuanu, hašiš, kokain, digitalne vage i novac

"Utvrđeno je kod sva tri pripadnika da su bili na testu pozitivni na droge, konzumirali su drogu. Ne znači da je konzumirali samo u vojarni. Kad se provodi test znači da je konzumacija bila i izvan  vojarne, prije stupanja na službu", rekao je brigadir Vlado Kovačević, načelnik sektora za Vojno-policijske poslove. Dodaje da će protiv trojice vojnika biti pokrenut stegovni postupak i kaže da je riječ o mlađim vojnicima.

O kojim je vrsta droga, ali i količinama riječ – ne želi reći. Kaže da nije bilo propusta s njihove strane i potvrđuje: vojna policija lani je bila u oko 80 nadzora. Rezultati su bili porazni.

Manjak stege i discipline

"Obuhvaćeno je 166 osoba. Od njih su 42 djelatne vojne osobe pozitivne na droge. A od te 42, njih 36 su vojnici i najmlađa populacija, dok je ovih 6 dočasnika koji su u sustavu od 10-15 godina'', otkrio je Kovačević.

Iz MORH-a kažu da se vojsku sustavno educira o štetnosti droga. "I nabavljena je nova vrsta testera protiv zlouporabe droga gdje se kod urina i u slini mogu detektirati droge kod pripadnika oružanih snaga", kaže Irena Rački iz Ministarstva obrane.

Manjak stege i discipline u vojsci kritiziraju i politički oponenti ministra obrane, ali štede šefa vojske. "Odgovornost je u prvom redu na ministru Krstičeviću i njegovom timu, ali i na premijeru. To govori o nedostatku nadzora nad upravljačkim procesima unutar MORH-a", smatra Franko Vidović, član Odbora za obranu, A incidenti su se dobrano zaredali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr