Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dnevnik Nove TV doznaje

Novi skandal s drogom u redovima Hrvatske vojske: Na testiranju u tri vojarne pala trojica vojnika

Marihuana, ilustracija
Marihuana, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marihuana, ilustracija Marihuana, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr Ivana Pezo Moskaljov Ivana Pezo Moskaljov Foto: DNEVNIK.hr Vlado Kovačević Vlado Kovačević Foto: DNEVNIK.hr Pištolj u ruci vojnika Pištolj u ruci vojnika Foto: DNEVNIK.hr +1 Irena Rački Galerija 1/6 >>
Ponovno problemi s drogom u redovima Hrvatske vojske. U svega nekoliko dana na čak tri lokacije otkriveni su novi slučajevi konzumacije.

Tri hrvatska vojnika u tri vojarne pali su na testiranju – u zrakoplovnoj bazi na Plesu, Zemuniku, gdje je otkriven pripadnik protuzračne obrane, te u gardijskoj brigadi u Petrinji. Sva tri slučaja otkrivena su u proteklih nekoliko dana.

Pročitajte i ovo Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu Ilustracija problemi s drogom u europi "Spuštenih glava i zacakljenih očiju, satima nepomično sjede": Sve je više umrlih od zombi-droge

"Utvrđeno je kod sva tri pripadnika da su bili na testu pozitivni na droge, konzumirali su drogu. Ne znači da je konzumirali samo u vojarni. Kad se provodi test znači da je konzumacija bila i izvan  vojarne, prije stupanja na službu", rekao je brigadir Vlado Kovačević, načelnik sektora za Vojno-policijske poslove. Dodaje da će protiv trojice vojnika biti pokrenut stegovni postupak i kaže da je riječ o mlađim vojnicima.

O kojim je vrsta droga, ali i količinama riječ – ne želi reći. Kaže da nije bilo propusta s njihove strane i potvrđuje: vojna policija lani je bila u oko 80 nadzora. Rezultati su bili porazni.

Manjak stege i discipline

"Obuhvaćeno je 166 osoba. Od njih su 42 djelatne vojne osobe pozitivne na droge. A od te 42, njih 36 su vojnici i najmlađa populacija, dok je ovih 6 dočasnika koji su u sustavu od 10-15 godina'', otkrio je Kovačević.

Iz MORH-a kažu da se vojsku sustavno educira o štetnosti droga. "I nabavljena je nova vrsta testera protiv zlouporabe droga gdje se kod urina i u slini mogu detektirati droge kod pripadnika oružanih snaga", kaže Irena Rački iz Ministarstva obrane.

Manjak stege i discipline u vojsci kritiziraju i politički oponenti ministra obrane, ali štede šefa vojske. "Odgovornost je u prvom redu na ministru Krstičeviću i njegovom timu, ali i na premijeru. To govori o nedostatku nadzora nad upravljačkim procesima unutar MORH-a", smatra Franko Vidović, član Odbora za obranu, A incidenti su se dobrano zaredali.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene