Na predjelu Baške Oštarije, na visini od oko 996 metara, ozlijedio se planinar koji je s prijateljem najvjerojatnije krenuo prema vrhu. U akciju spašavanja krenuli su pripadnici GSS-a i članovi Državne uprave za zaštitu i spašavanje.


Zagrebačkog 27-godišnjeg alpinista koji je poslijepodne pao i teško se ozlijedio spasili su helikopterom pripadnici Gorske službe spašavanjau akciji koja je zbog složenih uvjeta i nepristupačna terena potrajala četiri sata.

Vezani članci Uspješno okončana trodnevna potraga na području Baških Oštarija (Foto: HGSS) - 2 Uspješno okončana trodnevna potraga: HGSS o okolnostima ''mističnog'' nestanka Slika nije dostupna Tražili je kilometrima, a žena mrtva blizu kuće

Helikopter je zbog uskog prostora i blizine litica morao biti na velikoj visini s koje je spuštao dugo uže kako bi nosiljku s ozlijeđenim i liječnikom odvezao s mjesta nesreće. Dok se s prijateljem penjao na stijenu Velinac, planinar je pao s visine od četiri metra. Nakon dojave za pomoć, krenula je Gorska služba spašavanja iz Gospića, a zbog težine ozljeda iz Splita je helikopterom HRZ-a upućena letačka ekipa s dvojicom liječnika i medicinskom opremom.

Planinar je s otvorenim prijelomima ruke i rebara te s ozlijeđenim plućima i u traumatskom šoku prevezen u splitsku bolnicu Firule.Akcija je trajala od 13 do 17 sati i u njoj su sudjelovala 24 spasioca.

Penjač se pri usponu pokušao uhvatiti za stijenu koja se odlomila, te poskliznuo. Prevezen je u bolnicu na splitskim Firulama. Planinar je slomio desnu ruku i teško diše zbog nagnječenja rebra.

Na sreću sve je prošlo bez težih posljedica, iako je i samo izvlačenje bilo opasno jer je helikopter na trenutke bio samo nekoliko metara od stijena.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju