Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na predjelu Baške Oštarije

Spašen ozlijeđeni planinar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na predjelu Baške Oštarije, na visini od oko 996 metara, ozlijedio se planinar koji je s prijateljem najvjerojatnije krenuo prema vrhu. U akciju spašavanja krenuli su pripadnici GSS-a i članovi Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

Zagrebačkog 27-godišnjeg alpinista koji je poslijepodne pao i teško se ozlijedio spasili su helikopterom pripadnici Gorske službe spašavanjau akciji koja je zbog složenih uvjeta i nepristupačna terena potrajala četiri sata.

Pročitajte i ovo Uspješno okončana trodnevna potraga na području Baških Oštarija (Foto: HGSS) - 2 Nelogična priča Uspješno okončana trodnevna potraga: HGSS o okolnostima ''mističnog'' nestanka Slika nije dostupna Spašen irski planinar

Helikopter je zbog uskog prostora i blizine litica morao biti na velikoj visini s koje je spuštao dugo uže kako bi nosiljku s ozlijeđenim i liječnikom odvezao s mjesta nesreće. Dok se s prijateljem penjao na stijenu Velinac, planinar je pao s visine od četiri metra. Nakon dojave za pomoć, krenula je Gorska služba spašavanja iz Gospića, a zbog težine ozljeda iz Splita je helikopterom HRZ-a upućena letačka ekipa s dvojicom liječnika i medicinskom opremom.

Planinar je s otvorenim prijelomima ruke i rebara te s ozlijeđenim plućima i u traumatskom šoku prevezen u splitsku bolnicu Firule.Akcija je trajala od 13 do 17 sati i u njoj su sudjelovala 24 spasioca.

Penjač se pri usponu pokušao uhvatiti za stijenu koja se odlomila, te poskliznuo. Prevezen je u bolnicu na splitskim Firulama. Planinar je slomio desnu ruku i teško diše zbog nagnječenja rebra.

Na sreću sve je prošlo bez težih posljedica, iako je i samo izvlačenje bilo opasno jer je helikopter na trenutke bio samo nekoliko metara od stijena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene