Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski predsjednik je održao govor pred predsjednicima država i vlada 28 zemalja članica NATO-a, okupljenima u Lisabonu.


Pripremajući se za nove sigurnosne izazove, otvarajući se novim partnerima i područjima suradnje i istodobno potvrditi predanost načelima i vrijednostima na kojima je nastao, NATO će i u godinama koje slijede biti jednako važan kao što je to bio u proteklih šest desetljeća, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović u govoru pred predsjednicima država i vlada 28 zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza, okupljenima na radnoj večeri prvog dana summita NATO-a u Lisabonu.

Vezani članci Ivana Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) U Hrvatsku vojsku će se ulagati puno više, a raste i godišnja članarina za NATO - plaćat ćemo više od 31 milijun kuna Slika nije dostupna Josipović: Hrvatska podržava novi Strateški koncept NATO-a

Josipović je podsjetio kako je Hrvatska, koja na summitu u Lisabonu prvi put sudjeluje u svojstvu punopravne članice saveza, s jednakim pravima i obvezama u donošenju odluka, zajedno s drugim saveznicima aktivno pridonijela opsežnoj raspravi o novom Strateškom konceptu i izrazio zadovoljstvo time što su najvažnija hrvatska politička i sigurnosna gledišta uzeta u obzir i utkana u tekst novog dokumenta.

Saveznička solidarnost

Predsjednik Republike pohvalno se izrazio o ravnoteži iskazanoj u Strateškom konceptu u najvažnijim područjima - kolektivnoj obrani naspram operacija izvan teritorija NATO-a, tradicionalnim prijetnjama sigurnosti naspram novih ili nuklearnoj strategiji Saveza u odnosu na ciljeve u područjima kontrole naoružanja, razoružavanja ili neširenja naoružanja.

'Čvrsta povezanost i saveznička solidarnost'

'Kad se Hrvatska pridružila Savezu, NATO-u je već bilo 60 godina. To je dugo, ali jedno se nije promijenilo - naša međusobna odanost zajedničkoj nedjeljivoj sigurnosti, koju jamči čvrsta i trajna prekoatlantska povezanost, saveznička solidarnost', istaknuo je Josipović.

'U našem svijetu koji se stalno mijenja, NATO jest i morao bi biti i ubuduće trajni izvor stabilnosti', dodao je. Hrvatska, po riječima svojeg predsjednika, u potpunosti podupire načelo kooperativne sigurnosti, kako je opisana u Povelji Ujedinjenih naroda.

Suradnja s EU

'Savez bi na svaki način morao nastojati surađivati s Europskom unijom, našim najprirodnijim saveznikom, s kojim dijelimo vrijednosti i zemlje članice', a trebao bi uključiti i druge partnerske zemlje i organizacije kad je to moguće, ocijenio je predsjednik Josipović.

Josipović je spomenuo i zemlje u susjedstvu Hrvatske, ustvrdivši kako bi vrata NATO-a morala ostati otvorena svim europskim zemljama koje žele i kadre su pridružiti se Savezu.

'Jasno je da prije svega mislim na zemlje jugoistočne Europe. Hrvatska vlada i ja osobno činimo sve da ojačamo suradnju sa susjedima i u cijeloj regiji. Najsvježiji je primjer posjet (srbijanskog) predsjednika (Borisa) Tadića hrvatskom gradu Vukovaru, gdje se u ime Srbije ispričao za počinjene teške zločine i gdje smo zajedno odali počast mrtvima i nestalima', naglasio je hrvatski predsjednik, dodavši kako Hrvatska nastavlja raditi na stabilizaciji jugoistočne Europe, jer čvrsto vjeruje da je put euroatlantskih integracija najbolji izlaz za tu regiju.

>> Josipović: Hrvatska podržava novi Strateški koncept NATO-a

Predsjednik Josipović, koji u Lisabonu predvodi brojno hrvatsko izaslanstvo, danas će sudjelovati u radu sastanaka o Afganistanu i Vijeća NATO-Rusija. (Hina)