Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvlačenje novca

U svibnju suđenje čelnicima HAC-a za Fimi mediju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši čelnici Hrvatskih autocesta (HAC), optuženi za izvlačenje novca iz te javne tvrtke preko marketinške agencije Fimi media, u svibnju bi trebali sjesti na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda zbog optužbi u malverzacije teške više od devet milijuna kuna.

Sutkinja Jasna Galešić na današnjem je pripremnom ročištu zakazala početak suđenja za 23. svibnja, kada bi se o optužnici proizašloj iz najveće korupcijske afere u hrvatskoj politici trebali očitovati bivši čelnici HAC-a Mario Crnjak, Jurica Prskalo i Josip Sapunar te bivši predsjednik uprave Autoceste Rijeka-Zagreb (ARZ) Zlatko Korpar.

Pročitajte i ovo Ilustracija Suđenje Mormonski par ubio dvoje djece i ženu: Mališane su nazivali zombijima, vjerovali u sudnji dan - "Nezgodne smrti se događaju" Dino Drpić - 1 Velik dug Nova svjedočenja na suđenju Zdravku Mamiću: Na sudsku klupu sjeo Dino Drpić i optužio Dinamo

Riječ je o optužnici za koju je optužno vijeće Županijskog suda krajem lipnja 2012. zaključilo da je podnesena nakon zakonskog roka, ali je nakon žalbe tužiteljstva Vrhovni sud ustvrdio da je sve bilo u skladu da zakonom.

Bivše predsjednike uprava HAC-a Crnjaka i Prskala te bivšeg člana uprave te državne tvrtke Sapunara tereti se da su od kraja 2005. do sredine 2009. na traženje tadašnjeg premijera Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića sklapali poslove po višim cijenama s Fimi medijom znajući da na taj način pribavlja novac za HDZ.

Četvorica HAC-ovaca puštena na slobodu

Čak 7,8 milijuna kuna Fimi mediji su navodno platili za usluge poput organiziranja svečanosti otvaranja tunela i novih dionica cesta te medijske kampanje za ENC uređaje, dok su Prskalo i Korpar, po tvrdnjama tužiteljstva, Fimi mediji osigurali 1,2 milijuna kuna.

Iz istrage u slučaju Fimi media proizašlo je više postupaka protiv čelnika državnih institucija i tvrtki, dok je na nedavno okončanom 'glavnom suđenju' Sanader nepravomoćno osuđen na devet godina i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna. HDZ-ov rizničar Mladen Barišić kažnjen je s tri godine, bivša stranačka blagajnica Branka Pavošević s godinu i pol, a vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak s dvije godine zatvora. Jedino je Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu, dok je HDZ kažnjen s 5 milijuna kuna i oduzimanjem 24,2 milijuna kuna imovinske koristi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene