Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promicanje doline Neterve

U subotu će se u centru Zagreba dijeliti neretvanske mandarine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu 13. listopada 2012. održava se središnje događanje manifestacije Dani Neretve u Zagrebu. Manifestacija počinje humanitarno-kulturnim programom u 10:00 sati na Trgu, a nastavlja se u 13:00 u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Cilj manifestacije je promovirati kulturne, gospodarske i humanitarne vrijednosti i raznolikost doline Neretve. Simboli manifestacije su mandarina i lađa. Neretvanska mandarina, s jedne strane i stoljetna lađa, s druge, koja je kroz Maraton lađa, postala prepoznatljiva izvan granica naše zemlje, postali su neraskidivo obilježje doline Neretve i vrijednog neretvanskog čovjeka .

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

Manifestacijom 'Dani Neretve u Zagrebu', koja je prije svega humanitarnog karaktera, želimo zahvaliti Gradu Zagrebu i njegovim građanima na nesebičnoj pomoći, kada su poplavljenoj dolini Neretve prvi priskočili u pomoć. U znak zahvalnosti podijelit ćemo besplatno 10.000 paketa mandarina, a građanima ostaviti mogućnost da svoje priloge doniraju u humanitarne svrhe.

>> Počela berba mandarina, gužve pred otkupnim centrima

Mandarine će dijeliti poznati neretvani: dr. Nela Sršen, rektor Aleksa Bjeliš, Matija Vuica i Jure Popović, Branka Bebić Krstulović, dr Mladen Bušić, Vera Zima, Tomislav Martić, Rafael Dropulić-Rafo, Slavko Goluža, Milana Vlaović, gradonačelnici gradova iz doline Neretve i drugi. Građani će svoje dobrovoljne priloge moći donirati Udruzi osoba s invaliditetom 'Prijatelj' iz Metkovića ili Udruzi cerebralne i dječje paralize doline Neretve 'Leptirić' iz Ploča ili dati 'Caritasu'.

Uz promotivne filmove o Arheološkom muzeju 'Narona', Ornitološkoj zbirci iz Metkovića te Maratonu lađa, predstavit ćemo plesove i pjesme doline Neretve i čuti Gradsku glazbu iz Opuzena, a trio 'Lero' dočarat će ugođaj neretvanskih druženja, pjesme i pošalica uz promotivnu prodaju neretvanskih proizvoda.

U Hrvatskoj gospodarskoj komori od 13:00 do 16:00 sati održat će se stručni skup na temu 'Gospodarski razvoj doline Neretve'.

Pored osvrta gradonačelnika Metkovića, Opuzena i Ploča te Župana Dubrovačko-neretvanske županije, koji će iznijeti planove razvoja, poseban naglasak dat će se aktualnim temama iz gospodarskog života doline Neretve i to:

- 'Gospodarenje tlom i vodom donje Neretve kao temelj razvoja' - prof.dr. sc. Davor Romić
-'Neretvanska lubenica – kakvoća kao prepoznatljivost' - dr.sc.Smiljana Goreta Ban
- 'Neretvanska mandarina – kao hrvatski brand' - Niko Kapović, dipl.ek.
- 'Ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju i Schengen - utjecaj na dolinu Neretve' - dr. sc. Filip Dragović

Cjelodnevni program završava druženjem na Neretvanskoj večeri gdje će, uz već spomenute promotivne sadržaje, biti priređena izložba slika neretvanskih slikara i gdje će, uz grupu 'Gusari' i klapu 'Luka Ploče', najpoznatiji ugostitelji doline Neretve prezentirati svoje umijeće pripremanja brujeta od jegulja i žaba i dočarati ambijent neretvanskih brudetijada.
Manifestacija se nastavlja u nedjelju, na Jarunu, gdje će biti organizirana promotivna vožnja lađa, a na terenima ŠRC 'Špansko' održat će se tradicionalni turnir u boćanju 'Kup kneza Domagoja'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene